Киянам недоплатили 23,5 мільйона — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Киянам недоплатили 23,5 мільйона

Казна та Політика
407
Боротьба із заборгованостями зарплати в Україні затяглася. Причому, якщо торік можна було говорити про поступове зменшення заборгованості, то в нинішньому році вона знову почала рости. Тільки з початку року борги з зарплати виросли більш ніж на 53 млн. грн. і досягли 721,8 мільйона. Левову частку - 176,6 млн. зароблених гривень - так і не одержали жителі Донецької області. Також досить великі заборгованості із зарплати в Харківській (79,3 млн.), Луганській (66,7 млн.), Львівській (37,0), Дніпропетровській (33,3 млн. грн.) областях та у Криму (45,2 млн грн).
Семимильними кроками росте заборгованість із зарплати в Києві. За даними Держкомстату України, тільки з початку року вона виросла більш ніж в 3,5 рази і склала 23,5 млн. грн. Якщо так піде і далі, то вже в найближчому майбутньому столиця може випередити багаторічного рекордсмена цього сумного рейтингу - Донецьку область.
Боржники столиці
Коментуючи найвищі в Україні темпи зростання заборгованості, перший заступник голови КДМА Денис Басс повідомив, що найбільші борги із зарплати мають підприємства Міністерства оборони, Міністерства промислової політики та інші.
"Столична влада регулярно проводить наради за участю керівників підприємств, які мають борги перед своїми співробітниками, закликає їх повернути борги, звертається до прокуратури та центральних органів влади. На жаль, у більшості випадків керівники, які допустили утворення заборгованості, залишаються на своїх посадах", - повідомили в прес-службі КДМА з посиланням на першого зама.
Як повідомляє Головне управління праці та зайнятості КДМА, із загального обсягу заборгованості із заробітної плати на 23,5 млн. грн. сума боргу на діючих економічно активних підприємствах становить 16,1 млн. грн. Причому близько 90% від загальної суми (14,3 млн. грн.) киянам заборгували 15 підприємств державного сектора, 1,7 млн. - дев'ять підприємств недержавного сектора. Борг підприємств-банкрутів становить 5 млн. грн., борг економічно неактивних підприємств (тих, які призупинили свою діяльність) - 2,4 млн. грн.
За даними КДМА, якщо на підприємствах Мінпромполітики на початок року заборгованість становила 54,6 тис. грн., то до 1 липня сума виросла до 10,2 млн. грн., на підприємствах Міноборони за цей же час борг виріс удвічі і досяг 0,9 млн. грн. Крім того, Міноборони проінформувало міськадміністрацію, що виходячи з фінансово-економічної діяльності підприємств-боржників "Ремонтного заводу "Радіан" і "Військового видавництва "Варта", міністерство вважає недоцільним складати графіки погашення заборгованості із зарплати.
Також зростання заборгованості відбулося на підприємствах системи МВС (міністерство не розрахувалося з підвідомчим підприємством за виконані роботи), в "Нафтогаз Україна" (зобов'язання з погашення заборгованості не виконуються). На даний час відсутні гарантії щодо погашення боргів до встановленого Кабміном терміну - 1 вересня 2008 року - від Держтелерадіо, Фонду Держмайна, Мінпаливенерго, Національного агентства з питань ефективного використання енергоресурсів.
Заробили, але не отримали
Як повідомили в Головному управлінні статистики в м. Києві, середній розмір заробітної плати киян у червні нинішнього року склав 3186 грн. Це значно перевищує не тільки законодавчо встановлені державні соціальні стандарти (з 1 квітня мінімальна зарплата в Україні становить 525 грн., прожитковий мінімум для працездатної особи - 647 грн.), але й середню зарплату по Україні (1774 грн.). Нарахування за одну оплачену годину в порівнянні з попереднім місяцем збільшилися на 8,7% і склали 21,71 грн.
До видів економічної діяльності з найвищим рівнем оплати праці належать авіаційний транспорт, пошта та зв'язок, органи держуправління, фінансова діяльність, де середня зарплата працівників перевищує середній показник в економіці в 1,4 - 1,8 рази. До районів з високим рівнем зарплати відносяться Печерський (3759 грн.), Шевченківський (3717 грн.), Голосіївський (3427 грн.).
Загалом, дані щодо зарплати могли б бути цілком милозвучними, якби не астрономічна сума боргу. Втім, у КДМА оптимізму не втрачають, повідомляючи, що "на 25.07.2008 заборгованість із зарплати в столиці, що мала місце станом на 1 липня, зменшилася майже на 10,3 млн. грн., або на 43,8 %".
Де ростуть борги?
У нинішньому році за темпами зростання боргів з Києвом не може зрівнятися ніхто. Однак й у регіонах є свої "герої", і було б неправильно їх не назвати.
"Гідними" темпами борги росли у Волинській (на 65%), Львівській (64%), Харківській (43%), Херсонській (36%), Чернігівській (21%) областях. Що стосується Донецької області, то хоча тут з початку року борг виріс усього на 5% (з 169 млн. до 176,6 млн.), загальна сума однаково найбільш вражаюча.
Несподіванки та закономірності
Переглянувши статистику заборгованості з зарплати за минулі роки, виявили, що незважаючи на деякі коливання, все-таки простежується явна закономірність: улітку заборгованість трохи виростає, а під кінець року традиційно падає.
"Я б не називав таку закономірність сезонною. Справа в тому, що під кінець року підприємства зазвичай виплачують борги, 13-і зарплати, внаслідок того, що в бюджеті підприємств залишаються гроші. Крім того, будь-яке керівництво традиційно намагається здійснити перед новорічними святами різного роду соціальні програми", - розповів директор економічних програм Центру економічних і політичних досліджень ім. Разумкова Василь Юрчишин. За спостереженнями експерта, протягом року ростуть заборгованості із зарплати в науці, освіті - тобто в тих сферах, які потенційно не викличуть такого великого резонансу, як наприклад, невиплата зарплати шахтарям.
Крім того, за словами Юрчишина, є ще одна закономірність: напередодні важливих подій - наприклад, виборів, - борги із зарплати починають погашатися прискореними темпами. Слова експерта точно підтверджуються статистикою. Наприклад, перед достроковими виборами до Верховної Ради у вересні 2007 року заборгованість скоротилася з 802,5 млн. до 769,8 млн. грн. Аналогічна ситуація простежувалася і перед виборами в березні 2006 року до Верховної Ради та місцевих рад. У березні борг знизився з 1 077,7 млн. до 1 059,4 млн., у квітні - до 996,6 млн., однак вже в липні (1101,0 млн.) заборгованість не тільки наздогнала, але й перегнала лютневі суми.
Наталя Мічковська
За матеріалами:
газета Сейчас
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас