У Росії порушено справу проти компанії Абрамовича — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Росії порушено справу проти компанії Абрамовича

Кримінал
619
Федеральна антимонопольна служба порушила справу відносно двох компаній, що виробляють коксівне вугілля. За повідомленням прес-служби відомства, під підозру потрапили Распадське вугілля та Evraz.
Найбільшим акціонером останнього є колишній губернатор Чукотки та одна із найбагатших людей країни Роман Абрамович.
Справи порушені за ознаками зловживання компаніями домінуючим становищем. Разом Мечел, Распадське вугілля та Evraz займають більше 50% російського ринку коксівного вугілля. З вересня 2000 року по березень-квітень 2008-го ціни на вугілля останніх двох компаній виросли приблизно у два рази.
Раніше голова ФАС говорив, що компанія Зюзіна не єдиний кандидат на штрафні санкції антимонопольного органу. Evraz Group, як і Мечел, є однією з найбільших металургійних компаній Росії. 41 відсоток акцій компанії належать Роману Абрамовичу. Вона володіє підприємствами в Росії, США, Італії, Чехії і ПАР.
Нагадаємо, що ФАС звинувачує вугільні компанії, що входять у Мечел, у зловживанні домінуючим становищем на ринку вугілля. На думку ФАС, холдинг "штучно створює дефіцит окремих марок коксівного вугілля на ринку РФ".
24 липня 2008 року із критикою на адресу Мечела виступив Володимир Путін, звинувативши компанію в завищених цінах на внутрішньому ринку і занижених - на зовнішньому. Незважаючи на те, що 25 липня Мечел випустив спеціальний прес-реліз, у якому визнавав факт порушень, 28 липня прем'єр-міністр звинуватив Мечел в ухилянні від податків через офшори. Після кожної заяви прем'єра акції Мечела різко дешевшали. Цінні папери однієї з найбільших металургійних компаній у країні впали майже у два рази.
28 червня Артем'єв повідомив, що комісія ФАС планує прискорити розгляд справи щодо порушення закону про конкуренцію відносно Мечела, щоб не зберігати напруженість на ринку акцій. Початкове рішення планувалося винести 26 серпня.
29 червня віце-прем'єр Росії Ігор Шувалов заявив, що Мечел не повторить долю збанкрутілого через претензії податківців ЮКОСа. Такі побоювання висловили ЗМІ, провівши паралелі між справою Мечела і справою ЮКОСа.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас