НБУ: У змінах до бюджету-2008 є надлишковий акцент на поточні споживчі видатки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: У змінах до бюджету-2008 є надлишковий акцент на поточні споживчі видатки

Валюта
231
НБУ вважає, що в змінах у бюджет на 2008 р. є надлишковий акцент на поточні споживчі видатки.
Про це повідомив сьогодні на прес-конференції керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький. "Ми не проти споживання. Це мотор зростання, але він не повинен відриватися від виробництва. Але виробництво - 6% ВВП, 7,5% промисловість, 0,4% - сільське господарство, а мінімальна зарплата виросла на 36%. Потрібно на такі речі реагувати", - відзначив Литвицький, і підкреслив, що номінальне ВВП виросло на 38%, а реально на 6,3%.
Він переконаний, що українська економіка не перебуває в стані стагнації. Крім того, як він відзначив, додаткові доходи в держбюджет отримані в основному за рахунок цінового фактору. "Це інфляційні податки. Це означає, що держава ці додаткові кошти одержала не за рахунок фіскального адміністрування, а тому, що вона зібрала інфляційний податок", - підкреслив Литвицький.
Він закликає сподіватися на дефляцію, але відзначає, що це також негативне явище. "Якщо інфляцію з'їдає зарплату, то дефляція з'їдає доходи голів колективних господарств, а вони платять людям зарплату. Я не дуже розумію надію на дефляцію. Я вважаю, що повинна бути цінова стабільність", - підкреслив він, і додав, що зростання експорту становить 60%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас