У Зімбабве вводиться в обіг купюра на 100 млрд доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Зімбабве вводиться в обіг купюра на 100 млрд доларів

Казна та Політика
558
Центральний банк Зімбабве оголосив про випуск банкнот номіналом 100 мільярдів місцевих доларів, які надійдуть у обіг до понеділка, 21 липня 2008 року.
Це абсолютний світовий рекорд за кількістю нулів на одній банкноті, однак навряд чи хтось у Зімбабве цьому радіє, повідомляє російський Перший канал.
Країна вже 10 років перебуває в найжорстокішій економічній і фінансовій кризі. Там найвища інфляція у світі. За останніми даними, її рівень становить 2,2 мільйони відсотків на рік.
Випуском 100-мільярдної купюри Зімбабве оновив свій же рекорд початку року, коли місцевий Центробанк увів в обіг грошовий знак номіналом 10 мільйонів зімбабвійських доларів. Це була дуже скромна по тих часах сума, що відповідала на чорному ринку 4 доларам США. На ці гроші місцеві жителі могли тоді купити лише п'ять буханок хліба або три літри молока.
Однак нинішня 100-мільярдна купюра в реальному вираженні коштує ще менше. За даними західних ЗМІ, вона дорівнює приблизно 1 долару США, і її не вистачить навіть на одну буханку хліба. Максимум, що зможе собі дозволити "щасливий" власник цієї екзотичної банкноти - це купити чотири апельсини.
27 червня 2008 року в Зімбабве відбувся другий тур президентських виборів, під час якого перемогу одержав лідер правлячої партії Африканський національний союз Зімбабве - Патріотичний Фронт, діючий глава держави Роберт Мугабе. Тим часом у першому турі виборів М.Тсвангіраї здобув перемогу над Р.Мугабе, але не набрав необхідних за конституцією Зімбабве 50% голосів. У підсумку опозиція результати виборів не визнала. Після цього в країні вибухнула гостра політична криза, що не подолана дотепер, а світове співтовариство загрожує Зімбабве санкціями.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас