Експерт: Зростання інфляції в Україні несе ризик скорочення довгострокового кредитування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Зростання інфляції в Україні несе ризик скорочення довгострокового кредитування

Кредит&Депозит
530
Інфляція підштовхує українські банки до збільшення ставок по депозитах, але збереження цієї тенденції може привести до згортання довгострокового кредитування в країні, вважає голова правління Райффайзен Банк Аваль (Київ) Володимир Лавренчук.
"Як тільки ставки по депозитах будуть високими, ми зупиняємо всі програми довгострокового кредитування населення і повертаємося на коло - падає виробництво, знижується попит і так далі", - сказав він журналістам у середу.
Банкір пояснив, що вкладники ведуть дискусії з банками про підвищення ставок по депозитах, опираючись на дані про інфляційну динаміку, тоді як кредитно-фінансові установи розуміють, що таке підвищення зробить вартість кредитів надто високою.
"Ціна на депозити об'єктивно зростає. Але в неї є межа. Іпотека не може бути в доларах більше 12-13%. Інакше вона не гаситься. У гривні, ми робили розрахунки багато років, вона не може бути вищою 16%. Якщо ми ставимо 18-19% (по іпотечних кредитах у гривні - ІФ), то ми вважаємо, що мало хто візьме: немає таких доходів у населення... Банки не можуть, і не будуть платити більше", - пояснив В.Лавренчук.
При цьому, за його словами, українські кредитно-фінансові установи вже сформували інфраструктуру для довгострокового кредитування (іпотеки, автокредитування), а населення "ввійшло у смак". "Не можна зупинити іпотечні програми", - підкреслив В.Лавренчук.
Банкір також вважає, що підвищення ставок по депозитах вище зазначеного рівня, що спостерігається в низці кредитно-фінансових установ, є відображенням короткострокових ресурсних програм. "Можу прогнозувати, що через шість місяців мало хто витримає з банків такі процентні ставки", - відзначив він.
При цьому, за оцінкою В.Лавренчука, влада країни може втримати інфляцію в 2008 році на рівні до 20%, тоді як за підсумками січня-червня вона досягла 15,5%.
"Ми підвищуємо ставки (по депозитах - ред.), але несуттєво, щоб зберегти обопільний інтерес до іпотеки і банку, і населення. Думаю, рух нагору (надалі - ред.) безперспективний", - додав він.
Як повідомлялося, за даними Нацбанку України, середньозважена ставка по гривневих кредитах з початку року виросла з 14,4%, до 17,3%, тоді як середньозважена вартість депозитів у гривні з 8,6%, до 9,7%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас