Вадим Новинський придумав хитру схему — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вадим Новинський придумав хитру схему

Фондовий ринок
1059
Російський бізнесмен Вадим Новинський вимагає змінити свої інвестиційні зобов'язання, які були дані Фонду держмайна при покупці Чорноморського суднобудівного заводу (ЧСЗ). Приналежний Новинському Херсонський суднобудівний завод, що на сьогоднішній день контролює ЧСЗ, уже направив у ФДМ відповідний лист.
"Зручна" гривня
Нагадаємо, що невиконання інвестзобов’язань стало причиною розриву Фондом держмайна договору з попередніми власниками ЧСЗ, братами Ігорем та Олегом Чуркіними в 2005 році. "Фонд вимагає збільшити обсяги виробництва суден загальною водотоннажністю до 60 тисяч тонн.
Однак стан, у якому нам дісталося підприємство, не дозволяє говорити про досягнення таких обсягів", - заявив Олексій Сядро, юрист Херсонського суднобудівного заводу. За його словами, інвестор пропонує перевести дане зобов'язання в грошовий еквівалент. Тобто до кінця 2010 року річний обсяг реалізації заводу буде доведений до рівня 360 мільйонів гривень.
Крім того, Новинський пропонує збільшити зобов'язання щодо внесення інвестицій на ремонт і реконструкцію з 49 до 80 мільйонів гривень протягом двох років.
Аналітик компанії "Трійка Діалог" Роман Захаров вважає, що даною пропозицією інвестор робить ставку на падіння гривні в майбутньому. "Продукція заводу йде в основному на експорт. Тому якщо надалі гривня буде слабшати, їм не обов'язково буде виробляти великі обсяги", - говорить Захаров.
Крім того, переведення інвестзобов’язань у грошовий еквівалент дасть інвесторові більшу свободу дій у питанні вибору асортименту продукції, що випускається. "Приміром, ЧСЗ зможе випускати невеликі, але більш дорогі та якісні судна", - пояснює аналітик "Конкорд Капітал" Інна Перепелиця.
Вимоги Семенюк
Однак у Фонду держмайна і без того назбиралася низка претензій до нинішнього власника ЧСЗ. Зокрема, голова ФДМ Валентина Семенюк незадоволена тим, що її не поінформували про перереєстрацію підприємства з компанії "Судмашпром" на Херсонський суднобудівний завод, що відбулася у квітні цього року. "Ми довідалися про це із преси", - заявила Семенюк.
Незважаючи на це, голова ФДМ практично погодилася на поступки Вадиму Новинському. "Ми створимо робочу групу за участю профільних міністерств, і якщо ніхто з її членів не буде мати претензій, ми врахуємо побажання інвестора", - сказала Семенюк.
Натомість голова Фонду зажадала ввести представників ФДМ і Миколаївської міськдержадміністрації в наглядову раду ЧСЗ, а також забезпечити виконання екологічних і соціальних вимог до підприємства. Це повинно бути зроблено на найближчих зборах акціонерів Чорноморського суднобудівного заводу.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас