0 800 307 555
0 800 307 555

Отрута для споживача, або Наскільки шкідливі "корисні" продукти

6152
Складається враження, що про необхідність уживання овочів, фруктів, м'яса, сиру, йогуртів та інших корисних продуктів фахівці говорять уже більше по інерції. Час від часу з'являється інформація, зміст якої можна виразити лаконічно: корисних продуктів харчування вже практично не залишилося. І все, що ми донедавна вважали беззастережно корисним для здоров'я, насправді таким давно не є...
Три кілограми хімічних речовин - саме стільки з'їдає за рік середньостатистичний споживач, уживаючи в їжу звичайні продукти, пише vokrugsveta.ru. Барвники, емульгатори, ущільнювачі, згущувачі, желеформуючі речовини, консерванти, підсилювачі смаку і запаху присутні скрізь і завжди - щоб переконатися в цьому, досить уважно прочитати етикетку. Недарма статистика свідчить, що ті, хто читають етикетки, їдять на 5% менше.
Про користь читання
Читати етикетки дійсно буває дуже корисно. Причому звертати увагу треба саме на те, що написано найдрібнішим шрифтом - тільки в цьому випадку є надія довідатися цікаву, і, головне, правдиву інформацію. Наприклад, про те, що при виробництві "натурального бісквіта" (ТМ "Рошен") яйця не потрібні зовсім, зате вкрай необхідні рослинні жири, емульгатор (Е450, Е500, Е475, Е471), глюкоза, сироп інвертний, вологоутримуючі агенти (сорбітол Е420, гліцерин Е422, монопропілен-гліколь Е1520), емульгатор лецитин Е322, желюючий агент каррагінан Е407, регулятор кислотності кислота лимонна Е330, а також ароматизатори, ідентичні натуральним. Та що там бісквіти, коли навіть у рецепті сушок (ТМ "Хлібодар") не обійшлося без шортенінга і фосфатидного концентрату.
Крім того, допитливі можуть упевнитися, що продукт під назвою "масло" насправді є маргарином, "сік" - нектаром або напоєм, а в "шоколадно-вершкових" продуктах немає ні шоколаду, ні вершків.
Як відзначив завідувач кафедрою гігієни харчування Національного медичного університету ім. Богомольця Віктор Ципріян, "якщо в складі соку зазначені цукор, або, наприклад, аскорбінова кислота, то такий продукт "натуральним соком" не є за визначенням. Єдине, що може бути зазначено додатково - це вміст вітамінів, але тільки в натуральному продукті, а ніяк не доданих".
За словами лікаря-дієтолога Лариси Буткової, "у складі вершкового масла не повинно міститися ні грама рослинних жирів - у протилежному випадку це не масло, а спред або комбіжир. Сьогодні багато говорять про те, що в маргарині в порівнянні з маслом набагато менше холестерину, і цього ніхто не заперечує. Однак зовсім не холестерин є ворогом "номер один". Набагато небезпечніші гідрогенізовані або так звані трансжири". Як вихідний продукт береться рафінована рослинна олія, через яку в присутності каталізатора пропускається водень. В отриману масу додають барвники, ароматизатори, консерванти - і "дієтичний" продукт готовий. "Споживачеві такий продукт пропонується під приємною назвою "масло легке", однак нічого спільного з маслом він не має. У трансжирів існує інша, більш "промовиста", назва - жири-виродки, оскільки вони токсичні, мають властивість накопичуватися в організмі, а до наслідків їх непомірного вживання лікарі відносять стрес, атеросклероз, хвороби серця, рак, ожиріння", - говорить фахівець.
Під знаком "Е"
Найбільше споживачів, які читають етикетки, насторожують харчові добавки з індексом "Е". Однак від них сьогодні нікуди не дітися, адже саме за допомогою харчових добавок створена ціла галерея продуктів, що апетитно виглядають і довго зберігаються. Саме завдяки харчовим добавкам ковбаса набула приємні рожеві кольори, бісквіти зберігаються місяцями, а йогурти стали "вічно молодими". До речі, як розповіли в міській санепідстанції, часто під індексом "Е" ховаються і наші "старі знайомі": наприклад, Е330 - це лимонна кислота, а Е296 - яблучна.
"Масло легке" нічого спільного з маслом не має
Коди Е100-І182 - це барвники, що підсилюють або відновлюють кольори продукту. Однак зовсім не завжди яскраво-червоний льодяник зобов'язаний своїми кольорами "хімії". За словами Віктора Ципріяна, "у харчовій промисловості всього світу взагалі й України зокрема досить широко застосовується кармін - фарба, отримана з кошенілі". Для довідки: кошеніль - це комаха ряду напівтвердокрилих, що живе в Перу і на Канарах. Саме цьому жуку можуть винести посмертну подяку за свої приємні кольори багато йогуртів, морозиво, цукерки-льодяники.
Але повернемося до харчових добавок. Нагадаємо, що ще в липні 2000 року трапився скандал: представники американського Товариства із захисту прав споживачів, заручившись підтримкою прокурора штату Коннектикут Ричарда Блюменталя, звернулися в Управління з контролю за харчовими продуктами і медикаментами США з вимогою призупинити продаж низки продуктів харчування. Зокрема, мова йшла про апельсиновий сік з кальцієм, печиво з антиоксидантами, маргарин, що знижує рівень "поганого" холестерину, пироги з харчовими волокнами, а також напої, сухі сніданки і чіпси з добавками на основі рослинної сировини. Тоді Блюменталь заявив, що "окремі добавки можуть заважати дії лікарських препаратів. Очевидно, що існують й інші побічні ефекти, які поки ще не виявлені". І, як виявилося, був правий: усього трьома місяцями пізніше група французьких дослідників, що вивчала властивості харчових волокон, заявила, що вони не тільки не захищають від раку кишечнику, але й можуть його спровокувати.
Цукати без фруктів, згущене молоко без молока і пельмені без м'яса
Але не слід думати, що гарний зір та уміння читати надійно убезпечили споживача від уживання "не тих" продуктів. Так, дослідження цукатів, проведене Держспоживстандартом на прохання газети "Життя", показало, що цукати насправді зовсім не цукати, а "гола фарба", і їсти їх не можна.
Дослідження якості згущеного молока, проведені Держспоживстандартом у березні нинішнього року, дозволило експертам стверджувати, що половина згущеного молока вітчизняного походження замість молока містить рослинні жири. Фахівці повідомили, що з дев'яти брендів чотири (!) марки практично не містили молока. Рослинний жир був виявлений, зокрема, у згущеному молоці "Заріччя" (близько 20% жиру), "Ічня" (90%), "Городоцький МКК" (90%), "Бахмачконсервмолоко" (95%). Крім того, у продуктах "Альтек" і "Бахмачконсервмолоко" були виявлені спори цвілі, пишуть podrobnosti.ua.
Окрема розмова - наявність у продуктах генетично модифікованих організмів (ГМО). Поки вчені сперечаються, небезпечні вони чи ні, виробники продуктів не квапляться вказувати інформацію на етикетках (див. "Сейчас", "Від гомо сапієнс - до ГМО-сапієнс", "Трансгенний терор", "Модифікована культура").
Як розповів експерт Всеукраїнської екологічної ліги Олексій Ситник, "на сьогоднішній день список дозволених ГМ-культур нараховує більше 100 найменувань. Тільки із ГМ-сої в усім світі виробляють більше 400 видів продуктів харчування: варені ковбаси, сири, фарш, соєві "м'ясо" і "молоко". Інгредієнти із ГМО використовують при виробництві пельменів, майонезу, пива, соусів, кетчупів, йогуртів, супів швидкого приготування, цукерок, шоколаду, напоїв і багатьох інших продуктів харчування". При цьому не слід забувати про трансгенні кукурудзу, горошок, квасолю, томати, картоплю, яблуки, банани та інші "овочі-фрукти", рекомендовані дієтологами в якості "корисних продуктів".
Віртуальна реальність
Фахівці не приховують, що смачна їжа сьогодні все частіше стає не більш ніж ілюзією. І "м'ясний" смак ковбаси, "вершковий" смак печива або "полуничний" смак йогурту - це фактично те ж саме, що "морська свіжість" прального порошку або "лимонний запах" засобу для чищення унітаза. Експерти з безвихідністю констатують, що якщо виключити з раціону всі шкідливі з тих чи інших причин продукти, їсти буде просто нічого. Звідси правило номер один: харчування повинно бути різноманітним.
Інші поради дієтологів можна звести до декількох основних пунктів:
- уникати продуктів неприродних кольорів з настирливим смаком;
- скоротити споживання готових ковбас, напівфабрикатів і продуктів швидкого приготування;
- уникати знежирених, так званих легких, продуктів;
- не вживати бульйонні кубики;
- не вживати консерви, на яких написано "спеції" без конкретизації, які саме спеції;
- уникати в продуктах таких компонентів, як кукурудзяна олія (сироп, крохмаль), соєвий білок, соєве масло, лецитин, бавовняне масло;
- вести активний спосіб життя.
Наталя Мічковська
За матеріалами:
газета Сейчас
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас