У Німеччині хочуть ввести пільги на енергоносії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Німеччині хочуть ввести пільги на енергоносії

Енергетика
173
Пропозиція про введення соціальних тарифів для найменш забезпечених верств населення усе активніше обговорюється на політичному рівні і, мабуть, стане однією з основних тем майбутніх парламентських виборів.
Незважаючи на обіцянку деяких країн ОПЕК збільшити видобуток нафти, ціни на "чорне золото" не падають. Більше того, барель нафти на нью-йоркській біржі коштує сьогодні дорожче, ніж ще тиждень або місяць тому. І економісти запевняють, що нові рекорди попереду. Від стрімкого стрибка цін на енергоносії страждає і Німеччина.
Ідея ввести соціальні тарифи на енергоносії належить німецьким соціал-демократам. Експерти підрахували, що в порівнянні з минулим роком витрати середньостатистичної сім'ї із чотирьох чоловік на електрику та опалення збільшаться як мінімум на 300 євро. У цій ситуації можливість користуватися пільговими тарифами повинна бути надана всім, чиї доходи нижчі від середнього рівня, - упевнені багато функціонерів Соціал-демократичної партії Німеччини. Як відмітила заступниця голови СДПН Андреа Налес (Andrea Nahles): "Право одержувати енергоносії за прийнятними цінами варто віднести до числа основних. Я думаю, це буде справедливо".
Схожої точки зору дотримується й Андріс Піебалгс (Andris Piebalgs) - член Єврокомісії, що курирує питання енергетики: "Найкраще - це надання прямої допомоги нужденним або введення соціальних тарифів".
Питання тільки в тому, хто буде субсидіювати тарифи для незаможних. Міністр навколишнього середовища та охорони природи ФРН Зігмар Габріель (Sigmar Gabriel) визнав, що в держбюджеті подібні витрати не передбачені. На його думку, енергетичні концерни в стані ввести соціальні тарифи і самі. Прецеденти тому, як відмітив соціал-демократ Зігмар Габріель, уже є.
Так, німецький енергетичний гігант E.ON, що володіє, у тому числі, і великим пакетом акцій російського "Газпрому", ще торік ввів у Баварії знижку для найменш соціально захищених верств населення. Цією знижкою користуються зараз 30 тисяч клієнтів E.ON. Втім, інші концерни, і серед них RWE, що розглядав можливість зниження цін, вважають пропозицію міністра популістською. Зігмар Габріель у відповідь і як приклад наводить бельгійську систему. У цій країні, за його словами, люди з низьким доходом мають право на 500 безкоштовних кіловат електроенергії на кожного члена сім'ї.
Багато представників правлячого блоку ХДС/ХСС також не проти підтримки незаможних. Економічний експерт фракції християнських демократів Лауренц Майєр (Laurenz Meyer) запропонував фінансувати соціальні тарифи на електроенергію за рахунок продовження терміну експлуатації атомних електростанцій. Як відомо, колишній уряд, що складався із соціал-демократів та "зелених", ухвалив рішення щодо поетапної відмови Німеччини від використання ядерної енергії. Християнські демократи вважають це рішення помилковим. Вони впевнені, що швидке закриття АЕС надає зростанню цін на енергоносії додатковий імпульс.
Як заявив у зв'язку з цим міністр економіки ФРН Міхаель Глосс (Michael Gloss), "якщо говорити про нафту та газ, то варто визнати, що Європа є найзалежнішим від імпорту енергоносіїв континентом світу. І тому я виступаю за використання різних джерел енергії - і, насамперед, поновлюваних. Однак для досягнення позитивного ефекту нам ще потрібен якийсь час". Так що поки, на думку Міхаеля Глоса, можна було б продовжити використовувати АЕС.
Свої пропозиції представили й інші партії. Зокрема, опозиційні вільні демократи (СВДП) пропонують скоротити ПДВ на енергоносії вдвічі. А "зелені" вважають ефективними способами надання субсидій найбільш ощадливим споживачам, а також тим, хто буде переобладнувати свої будинки і квартири з метою енергозбереження.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас