Метал в обмін на СОТ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Метал в обмін на СОТ

Казна та Політика
363
У рамках переговорів про вступ Росії у Світову організацію торгівлі Україна може висунути вимоги про скасування або зміну квот на ввезення української металопродукції в Росію.
"У нас є ціла низка угод, по яких росіяни обмежили наші поставки певної металургійної продукції. Я думаю, їх потрібно переглянути. Найближчим часом в українських експертів будуть пропозиції та рекомендації, і вони у вигляді офіційного документа будуть передані російській делегації", - заявив заступник голови секретаріату президента Андрій Гончарук. Він відзначив, що перегляд квот на постачання металургійної продукції в Росію не повинно негативно відбитися на російських виробниках.
Зараз відносно постачання українського металу в Росію діють квоти на арматуру: на рівні 330 тис. т (363 тис. т на 2009 р.); холоднокатаного прокату - 200 тис. т (205 тис. на наступний рік). Крім того, діє самообмеження постачання трубної продукції заводами групи "Інтерпайп" у розмірі 419 тис. т на 2008 р., а також антидемпінгові мита для інших заводів (крім ХТЗ і ММК ім. Ілліча). Основними постачальниками холоднокатаного прокату в Росію є "Запоріжсталь" і ММК ім. Ілліча, арматури - "Арселор Міттал Кривий Ріг", Єнакіївський і Макіївський метзаводи.
Експерти відзначають велике значення російського ринку, однак вважають, що українські меткомбінати навряд чи зможуть істотно наростити обсяги продажів квотованої продукції в Росії в найближчій перспективі. "Зараз світовий ринок дуже гарний, проте для наших виробників необхідно мати вільний доступ у Росію, тому що інакше ситуація нагадує певну дискримінацію відносно обмежень постачання з України, частку якої займає турецька і китайська продукція. Зараз дуже гарний момент для таких переговорів", - гадає віце-президент з країн СНД Research & Consulting Group AG Олександр Сірик. Голова НС ММК ім. Ілліча Сергій Матвієнков також вказує на позитивну ситуацію на зовнішніх ринках. "Збільшувати квоти на постачання в Росію безумовно треба, але при цьому варто більше думати про розвиток внутрішнього ринку споживання металу", - вважає він.
"Думаю, переговори в першу чергу будуть вестися саме щодо скасування обмежень на постачання труб. "Інтерпайп" зацікавлений у цьому, оскільки має потенціал до збільшення постачання і з 2010 р. потрапить під дію антидемпінгових мит по своєму основному сортаменті. Їхнє застосування до продукції групи в Росії приведе до зниження рентабельності на чверть", - говорить аналітик Upras Capital Олександр Макаров. З іншого боку, скасування квот відносно української продукції саме і можуть привести до заміни їх антидемпінговими заходами. "Існує ризик того, що Росія, скасувавши квоти, знову введе антидемпінгові мита. Тому, вживаючи якісь дії, треба попередньо прорахувати наслідки такого кроку", - відзначає аналітик Concorde Capital Євген Черв’яченко.
Проте начальник департаменту металургії ДІАЦ "Держзовнішінформ" Володимир Піковський вважає, що якщо з українського боку не надійде інших умов, то північний сусід з ними, швидше за все, погодиться.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас