Як курс долара вплинув на зарплати українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як курс долара вплинув на зарплати українців

Валюта
2727
"Зарплату наші співробітники одержують у гривнях, - говорить директор департаменту кадрової політики автомобільної компанії ViDi Group Фарид Степанов. - У світлі останніх тенденцій на світових фінансових ринках ми бачимо в цьому нашу перевагу. Адже не секрет, що в компаніях, де є прив'язка до долара, весняна ревальвація гривні стала причиною зниження реальної зарплати співробітників на 10%. Навряд чи це підвищить мотивацію персоналу, особливо на тлі інфляційних процесів у країні".
Лідери зарплат в "зелених"
Відповідно до недавнього дослідження компанії Ernst & Young, зарплату в гривнях без прив'язки до іноземної валюти платили в 64% компаній, із прив'язкою до долара - в 26%, до євро - 10%.
Опитувались компанії різних галузей. Їм ставили кілька запитань. Зокрема, чи деномінує компанія зарплату в доларах? Тобто чи встановлює розмір заробітної плати в доларах з наступною виплатою в гривнях за курсом Національного банку на конкретну дату або за середнім курсом за період, за який виплачується зарплата і т.п. У випадку позитивної відповіді дослідники з'ясовували, чи вплинули коливання курсу долара США на політику нарахування заробітних плат і яким чином.
Опитування показали, що гривневі зарплати популярні в банківському секторі, інвестиційних компаніях, на підприємствах хіміко-фармацевтичної і важкої промисловості, у споживчому секторі та у сфері торгівлі. Зарплати в євро - в страхових компаніях і банківському секторі.
Банкіри виявилися лідерами з нарахування зарплат у доларовому еквіваленті: з усіх, хто платив співробітникам зарплати із прив'язкою до долара, 42% - підприємства банківського сектора. Досить популярними доларові зарплати виявилися в компаній сфери професійних послуг - на них припало 16%.
ПриватБанк - виняток з показників дослідження. Як повідомив "ДЕЛУ" Олег Серга, начальник прес-служби ПриватБанку, виплата заробітної плати, премій і бонусів у банку здійснюється винятково в національній валюті, без прив'язки до валютного еквівалента.
Платимо тільки в гривнях
Більшість компаній (66%), із числа тих, які встановлюють заробітну плату в доларах (26% згаданих у дослідженні), вже змінили політику нарахування заробітних плат. Щоб компенсувати зміну курсу долара убік зниження, 55% компаній зафіксували курс валюти, 27% - перейшли на іншу валюту деномінування, 10% - підвищили заробітні плати.
Це головним чином компанії банківського сектора, торгівлі і сфери професійних послуг. 17% компаній із числа тих, що деномінують заробітну плату в доларах, планують зробити це найближчим часом. "Незмінного зарплатного курсу" дотримуються в компаніях хіміко-фармацевтичної галузі та інвестиційного сектора. Компанії, які прив'язують зарплати до доларів, від коментарів відмовляються - не хочуть "світитися".
"В Україні фінансові операції і податкові відрахування, які наша компанія платить і по зарплатах співробітників зокрема, можуть проводитися тільки в національній валюті, - говорить Катерина Засуха, менеджер з комунікацій JT International Company. - Ми працюємо відповідно до законодавства України і зарплату платимо тільки в гривнях". Виплачують зарплати в гривнях й у компанії "Олімп".
"Ми - українська компанія, тому логічно, що наші зарплати в національній валюті", - говорить Олеся Рашковська, заступник директора з персоналу компанії "Олімп".
Світлана Моголюк
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас