Червень розчарував фонди акцій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Червень розчарував фонди акцій

Фондовий ринок
322
Останній повноцінний тиждень червня не додав оптимізму фондам. Акції як і раніше продовжували дешевшати. Це означає, що червень не виправдав надій компаній з управління активами, які чекали поновлення зростання прибутковості фондів. З початку місяця зниження індексу ПФТС склало 14,09%.
Після цього в торговців і КУА залишалася дуже примарна надія - що 27 і 30 червня індекс підскочить на тлі рейтингових угод, у рамках яких неліквідні папери одержують ціну для звітності. "Можливо, завтра індекс ПФТС піде нагору, але суто через технічні і фіктивні угоди. Таке часто бувало: кілька паперів, угоди по яких проведуть вище ринку, повністю закривали його", - сказав один із брокерів. Правда, на думку аналітика Foyil Securities Анастасії Сергеєнко, навіть якщо індекс трохи підросте, відіграти величезне падіння з початку місяця він не зможе.
На тлі падіння ціни акцій у ПФТС інвестфонди, що працюють з населенням, розділилися на дві великі групи. Перші покажуть збитки, зате другі, можливо, навіть зможуть продемонструвати невеликий прибуток. На думку інвестиційного керуючого КУА "Бонум Груп" Аудрюса Міцюкявічюса, така розбіжність пояснюється тим, скільки ліквідних акцій у портфелях кожного конкретного фонду.
"ІСІ, що діють за першою моделлю, залишили у своїх портфелях велику частку ліквідних акцій, незважаючи на падіння котирувань. Логічно, що їхня прибутковість уже не перший тиждень знижувалася разом з індексом ПФТС. Друга стратегія об'єднує фонди, які не так сильно втратили в прибутковості або навіть показали її зростання. Дуже імовірно, що ці ІСІ вийшли з акцій і сидять у депозитах. Втім, з тим же успіхом їхній портфель може складатися з облігацій або малоліквідних акцій", - підкреслив експерт.
Розшарування почало проявлятися ще взимку. "Великі компанії почали продавати цінні папери. Їм надійшли розпорядження про продаж українських акцій від великих клієнтів-нерезидентів, яким не вистачало грошей на рідних ринках. Дрібні компанії підключилися до цього процесу пізніше в силу різних причин", - пояснив директор КУА "Магістр" Сергій Січкар.
Зараз, на його думку, найбільш активні компанії, що володіють ресурсами. Навіть свідомо втрачаючи в короткостроковому періоді, вони можуть дозволити собі продавати цінні папери, маючи фінансовий запас міцності. "В 2009 р. вони зможуть повернути гроші на зростанні фондового ринку, скупивши акції дешево", - вважає пан Січкар.
Пан Міцюкявічюс дотримується протилежної думки. Він вважає, що стратегія відходу з акцій виправдовує себе тільки в короткому періоді - три-дев'ять місяців. Зате існує ризик, що коли відновиться зростання ринку, багато із цих фондів спізняться або частково спізняться вкласти гроші в ліквідні акції. "Цих паперів і зараз дуже мало в продажі", - відзначив керуючий.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас