Татнафта може отримати контроль над найбільшим українським НПЗ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Татнафта може отримати контроль над найбільшим українським НПЗ

Енергетика
307
Нафтова компанія Татнафта купила в грудні 2007 року двох акціонерів російсько-українського спільного підприємства Укртатнафта.
У цілому купленим Seagroup International та AmRUZ належить 18,3% акцій Укртатнафти. Таким чином, тепер Татнафта може одержати контроль над російсько-українською компанією.
Раніше ЗМІ називали Seagate International та AmRUZ дружніми Татнафті.
Покупка 100% акцій американської Seagroup International обійшлася Татнафті в 57,1 мільйона доларів, а 49,6% швейцарської AmRUZ - 23,9 мільйона доларів.
При цьому російська нафтова компанія залишила опціон на покупку ще 49,1% акцій AmRUZ за 23,7 мільйона доларів.
Наприкінці квітня 2008 року Господарський суд України передав 18,3% акцій Укртатнафти, що належали Seagate International та AmRUZ, під управління компанії Нафтогаз. На думку суду, цей пакет акцій дістався американській і швейцарській компаніям незаконно.
До грудневих угод Татнафті належало 8,64% акцій Укртатнафти. Ще 28,78% перебувають в управлінні компанії до жовтня 2011 року за договором з урядом Татарстану.
Якщо Татнафті вдасться одержати контроль над акціями, переданими Нафтогазу, у її руках виявиться 55,72% цінних паперів Укртатнафти.
Нагадаємо, що 28 травня ФДМ заявив, що виграв у Господарському суді Києва позов про визнання незаконною покупки 18,6% акцій ЗАТ Укртатнафта компаніями AmRuz Trading і SeaGroup International.
У Татнафті нагадали, що почали міжнародний судовий розгляд з Україною, вимагаючи від неї $1,13 млрд як компенсацію збитку за втрату контролю над ЗАТ Укртатнафта. Пізніше схожі позови мають намір подати ще три сторони конфлікту, у результаті чого сума істотно зросте.
Рішення апеляційної інстанції може стати вирішальним в боротьбі за Кременчуцький НПЗ, відзначають експерти.
Укртатнафта створена на базі найбільшого в Україні Кременчуцького нафтопереробного заводу.
Татнафта є шостою з видобутку нафти в Росії. Виторг компанії в 2007 році виріс на 45% до 356,3 мільярди рублів. Чистий прибуток склав 43,3 мільярди рублів.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас