Страховка гірше неволі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Страховка гірше неволі

791
"Золоті наручники" й "Золотий парашут" - так називаються страхові продукти, які допомагають зробити відносини власника й топ-менеджера приємніше. Обидва поліси, по суті, є програмами накопичувального страхування життя. Головне їхнє розходження - у механізмі мотивації топ-менеджерів залежно від потреб компанії.
Золотий поліс для топа
Якщо першочерговим ставиться завдання втримання топ-менеджера, тут як не можна краще підійдуть "Золоті наручники". У цьому випадку власники компанії надають найманому керівникові страхові гарантії таким чином, щоб кошти, накопичені за допомогою страховки, перейшли до нього тільки після закінчення певного строку роботи в компанії або виконання поставлених перед ним завдань. Приміром, роботодавець може поставити найманому топ-менеджерові умову: проробиш 10 років - одержиш по полісу 1 мільйон доларів. Якщо топ звільниться завчасно, він втратить ці кошти.
"Золоті наручники" застосовуються й для втримання рядових співробітників. Але якщо для них страхова сума найчастіше не перевищує розміру трирічного доходу, то для топів страховики роблять виключення. "У середньому страхова сума коливається від 350 тисяч до 1 мільйона доларів", - розповідає голова правління страхової компанії "Дженерали Гарант Страхування Життя" Станіслав Гоцуляк. - Але може бути й більше".
Страховики пояснюють це тим, що топ-менеджмент - це, як правило, висококваліфіковані фахівці, яких із задоволенням готові переманити конкуренти. "Тому для їхнього втримання власники компаній ідуть на різні хитрості, у тому числі й на страхування життя з більшими розмірами страхових сум", - говорить голова правління страхової компанії "Блакитный поліс" Анатолій Лазоренко.
З "парашутом" на вихід
Якщо ж страховка не спрацювала, і топ-менеджер вирішив піти, завдання власників - не дозволити йому переметнутися до конкурентів. Із цією проблемою допомагає впоратися поліс "Золотий парашут".
По суті, він нічим не відрізняється від "Золотих наручників" (той же поліс накопичувального страхування з підвищеною сумою виплати). Але при цьому в трудовому договорі прописуються наступні умови: топ-менеджер "на виході" одержує страховку й зобов'язується не займати керівні посади в аналогічних компаніях 1-2 роки. Така хитрість допомагає роботодавцям захистити себе від небажаних дій звільненого співробітника, який, маючи досить велику інформацію про компанію, може їй серйозно нашкодити у випадку переходу на роботу до конкурентів.
Як одержати гроші
В європейській практиці "Золотий парашут" - це страхування на випадок втрати роботи. В Україні такий вид ризиків, як звільнення або скорочення співробітника, законом не передбачений. Тому схема одержання страховки по "Золотому парашуті" виходить складніше, ніж за рубежем.
Відповідно до договору між компанією й страховиком, якщо керівник проробив весь термін дії поліса й не звільнився, то, як правило, страховка "не активується" і відшкодування одержує не він, а власники компанії. Якщо ж топ-менеджера звільнили, то компанія віддає йому поліс, а розмір компенсації вже буде залежати від позиції роботодавців. Одні можуть передбачити в контракті зі страховиком і подальше внесення платежів на рахунок звільненого співробітника (до закінчення строку страхового договору), інші - перевести поліс у розряд вже виплачених. У такому випадку топ одержить "на виході" страхову суму меншу, ніж була передбачена спочатку.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас