"Дельта" план — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Дельта" план

Фондовий ринок
2230
Вчора власник банку "Дельта" Микола Лагун продав 49% акцій банку російському інвестиційному фонду Icon Private Equity. Сторони офіційно не називають суму угоди, але джерела повідомляють про $350 млн. Нові партнери мають намір протягом двох-трьох років розвивати в "Дельті" роздрібний і корпоративний бізнес, щоб разом продати банк за $3-4 млрд. Експерти вважають таку угоду "інсайдерською", адже оцінка більше шести капіталів банку "Дельта", що займається тільки ризиковим споживчим кредитуванням, є нереальною.
У банку "Дельта" повідомили, що вчора глава його наглядацької ради Микола Лагун уклав угоду про продаж 49% акцій "Дельти" російському інвестиційному фонду Icon Private Equity. "Ми розглядали різні варіанти партнерства й відмовилися від пропозиції із продажу 100% акцій,- передала слова Миколи Лагуна прес-служба банку.- Після проведеної угоди ми плануємо спільно протягом двох-трьох років побудувати бізнес із капіталізацією $3-4 млрд і зміцнити свою присутність як в Україні, так й в інших країнах, які швидко розвиваються ".
У прес-релізі також приводяться слова керуючого партнера фонду Icon Кирила Дмитрієва про те, що банк цікавий завдяки "великому потенціалу росту", тоді як їхній фонд має "можливості надати фінансування для його розвитку". Сума угоди сторонами не розголошується.
Банк "Дельта" створений у січні 2006 року для надання споживчих кредитів. За даними Асоціації українських банків, на 1 травня банк "Дельта" займав 29-е місце по активах (4,672 млрд грн) і 31-е по капіталі (601,146 млн грн). За даними банку, власником 100% його акцій є глава наглядацької ради "Дельти" Микола Лагун.
Фонд прямих інвестицій Icon Private Equity створений у вересні 2007 року для покупки активів у сфері фінансових послуг, медіа, IT і роздрібної торгівлі на ринках Росії, України та Білорусії. Обсяг зібраних грошей - $1 млрд.
Джерело, близьке до угоди, заявило, що інвестори оцінили "Дельту" в $700 млн, таким чином, заплативши за входження в банк біля $343 млн. Втім, інше джерело уточнило, що фонд заплатить "набагато меншу" суму й вона вже кілька місяців назад була включена в план інвестиційних проектів, декларуємих фондом. "У різні проекти фонд інвестував $791 млн, і серед них перебувають гроші за банк "Дельта",- сказав він.
У банку "Дельта" розповіли, що Icon був не єдиним претендентом на покупку акцій. "Вчора (24 червня) ми відмовили двом претендентам на банк,- сказав Лагун.- Усього в нас було одинадцять учасників, які виявляли цікавість до банку". Він відзначив, що документи на одержання дозволу входження в капітал "Дельти" уже подані в Нацбанк, але не зміг назвати дату їхнього відправлення.
Микола Лагун повідомив, що має намір одержати "живі гроші", які будуть вкладені в діючі й нові фінансові активи України та Росії. Джерела стверджують, що обидва учасники угоди можуть інвестувати в спільні проекти, а банк "Дельта", коли досягне планованої капіталізації, буде проданий. "Банк розглядається як платформа, на якій буде розвиватися автокредитування, через рік-півтора - іпотек, а також корпоративний бізнес",- повідомило джерело.
Банкіри стверджують, що банк із власним капіталом 542,534 млн грн (за даними НБУ на 1 квітня), тобто $112 млн, не може оцінюватися в $700 млн (близько 6,25 капіталу) ні за якими методиками. "Зараз у світі великі проблеми з вільним капіталом, і ціни на банки падають,- відзначає директор департаменту корпоративних фінансів ІК Millennium Capital Іраклій Канделакі.- Вища ціна, яку можна одержати навіть за дуже гарний банк, максимум 3,5-4 капітали". "Ніхто не може платити такі гроші за банк, тим більше, що "Дельта" орієнтована на зовнішнє фінансування й невідомо, як вона зможе його одержувати далі",- відзначив директор інвестиційно-банківського департаменту ІК Dragon Capital Брайан Бест.
Тому банкіри говорять, що партнери могли домовитися про нереально високу ціну чекаючи нової угоди. "Навіщо в Україні щось купувати, переплачуючи в шість разів. Можливо це інсайдерська угода з метою заявити угоду за великою ціною й одержати надалі достатню суму",- директор ІК Galt & Taggart Securities Сергій Лесик.
Найбільші покупки українських банків в 2007-2008 роках
Джерело: дані учасників ринку
Чим ще володіє Микола Лагун
- колекторська компанія Credit Collection Group;
- лайфова страхова компанія "Брама життя";
- іпотечний супермаркет "Т.О.Ч.К.А.";
- мережа фінансових супермаркетів "Фаворит" (раніше під цим брендом працювала мережа кредитних союзів) - продаж банківських кредитних продуктів, страхових полісів, паїв інвестиційних фондів і продуктів пенсійних фондів;
- компанія по керуванню активами "Дельта-Капітал";
- інвестиційні фонди "Дельта-Фонд збалансований", "Дельта-Фонд грошового ринку", у перспективі - "Дельта-Фонд акцій";
- недержавний пенсійний фонд "Дельта";
- девелоперська компанія "Європа"; - білоруський "Дельта Банк" (раніше - "Атом-Банк");
- зараз Микола Лагун веде угоду по покупці лайфової страхової компанії в Білорусії, а також створює колекторське агентство й бюро кредитних історій.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас