Росстат: Зарплати та ціни в Росії майже досягли стелі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росстат: Зарплати та ціни в Росії майже досягли стелі

Казна та Політика
366
Про небувале збільшення зарплат і цін у РФ повідомляє Росстат. У річному вирахуванні в травні приріст номінальних зарплат у країні склав практично 32%, ціни виробників зросли майже на 25%, а роздрібні ціни більше - ніж на 15%.
Аналітики запевняють, що Росія перебуває в інфляційній спіралі, у якій влада тв роботодавці хочуть компенсувати зростання цін, що набирає обороти, новими виплатами.
У травні 2008 року номінальна нарахована заробітна плата на одного працівника досягла в середньому в Росії 17 034 рублів, що на 31,8% перевищує рівень того ж місяця попереднього року.
У річному відображення зростання цін виробників промислових товарів склало 25,1%, а індекс споживчих цін у травні - 15,1%. З виправленням на інфляцію середня реальна заробітна плата в травні збільшилася на 14,5% у порівнянні із травнем минулого року.
Вище за середні зарплати підросли в сфері забезпечення військової безпеки та державного правління, а також в освіті, у роздрібній торгівлі, будівництві, промисловості та у сфері операцій з нерухомістю.
Заробітки росли повільніше, ніж темпи інфляції, винятково на залізничному транспорті та у рибальстві.
Максимальні заробітки збереглися тільки в таких видах діяльності, як нафтовидобуток і виробництво нафтопродуктів, фінанси, операції з нерухомістю та металургія.
Економісти стурбовані прискорюваним ростом цін і зарплат. Цього року, як і в 2007 році, цінове збільшення істотно перевищить рівень минулого року. Збільшення заробітних плат відбувається інтенсивніше росту продуктивності праці, що є стимулом для інфляції.
На думку експертів, статистика росту зарплат пояснюється “виходом з тіні” все більшої кількості компаній, які роблять заробітки своїх співробітників “білими”.
Щоправда реальна купівельна спроможність багатьох верств населення, незважаючи на статистику, знижується. Зростання доходів деяких пенсіонерів і бюджетників сильно відстає від інфляції. Цінове збільшення споживчих товарів відображається на малозабезпечених верствах населення найбільш болісно.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас