Недешево, но сердито — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Недешево, но сердито

Казна та Політика
1638
Мінфін має намір залучити від $0,5 млрд до $1,6 млрд на зовнішньому ринку вже на цьому тижні. Але погіршення рейтингу Standard & Poor's і збереження дефіциту коштів на зовнішньому ринку зробить цю позику дорогою для держави. Прибутковість українських боргових паперів вже досягає чотирирічного максимуму, а тому уряд ризикує залучити коштів на 1,5% дорожче, ніж у минулому році, говорять експерти.
Міністерство фінансів почалок проведення road-show державних єврооблігацій на суму від $500 млн, повідомило вчора агентство "Українські новини". Організаторами розміщення виступлять банки BNP Paribas, JP Morgan і Standard Bank. Вчора ж рейтингове агентство Fitch привласнило планованому випуску п'ятирічних єврооблігацій рейтинг ВВ-, що ідентично довготерміновому рейтингу дефолта емітента України в іноземній валюті з "стабільним" прогнозом".
Вихід держави на зовнішній борговий ринок є вимушеним, запевняють експерти. "Літо й осінь - це звичайна пора для запозичень. У першій половині року в бюджеті профіцит, а наприкінці року - дефіцит, тому в другій половині року й робляться позики",- вважає експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. Для покриття дефіциту використовуються кошти від приватизації внутрішніх і зовнішніх позик. Але перші два джерела не дають очікуваних коштів: від приватизації отримано 283 млн грн із плану в 8,6 млрд грн, а аукціони із продажу ОВДП інвесторам нецікаві - ставки міжбанку під 20%, а Мінфін дає 7-8%.
Але час виходу на зовнішній ринок Мінфін вибрав невдало. Прибутковість українських єврооблігацій досягла максимуму за останні чотири роки на тлі очікувань випуску Україною бондів для фінансування дефіциту. Спреди з українських паперів у минулу п'ятницю зросли на 0,15 процентного пункту - до 3,97%. З огляду на, що п'ятирічні держоблігації США зараз коштують 3,63%, Україна може розраховувати на позику за ставкою 7,6%. Це набагато вище, ніж торік - 6,385%. Розмір ставки також залежить від розміру позики - чим вище попит при низькій пропозиції, тим вище прибутковість облігацій. А Standard Bank заявив, що Мінфін хоче залучити вже на цьому тижні відразу $1,6 млрд.
У бюджеті закладено зовнішнє фінансування в 8,098 млрд грн. Крім того, підвищити ставку може зниження агентством Standard & Poor's рейтингу України в іноземній валюті до B+ з BB-.
Уряду не вдасться уникнути росту ставки. "Це глобальний тренд, всі спреди ростуть через світову кризу ліквідності. Очевидно, Мінфіну потрібно рефінансуватися, тому він вирішив залучатися зараз",- впевнений директор ІК Galt & Taggart Securities Сергій Лесик.
Тому логічним було б відкласти запозичення. "Восени ми очікуємо здешевлення, тому що повинна затихнути міжнародна криза",- говорить Сергій Лесик. За його словами, Мінфін може знизити номінальну ставку прибутковості, якщо вийде на аукціон з купонами та дозволить купити борги нижче номіналу. Але розраховувати на дешеві ставки восени не варто. "Можливо, прибутковість зросте на 0,3-0,5% вже наприкінці III кварталу",- говорить начальник аналітичного відділу ІК Dragon Capital Андрій Беспятов.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас