Вводиться плата за зберігання товару на кордоні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вводиться плата за зберігання товару на кордоні

Казна та Політика
333
Держмитниця знайшла спосіб компенсувати скасування митного збору після вступу України до СОТ. Імпортерів зобов'яжуть платити за зберігання товарів і транспортних засобів на митних складах понад десять днів.
Це повинне розвантажити митниці, які перетворилися в безкоштовні охоронювані склади, впевнені у відомстві, а також прискорити проходження товару через кордон, говорять експерти.
У зв'язку із вступом України до Світової організації торгівлі (СОТ) 16 травня Держмитниця скасувала митний збір за зберігання товарів на складах митниць, передбачений постановою Кабміну №65 від 27 січня 1997 року. Після цього, за словами чиновників Держмитниці, власники експортованих/імпортованих товарів і транспортних засобів почали використовувати склади митних органів "як безкоштовний і безтермінове місце зберігання товарів без будь-яких зобов'язань зі свого боку".
Згідно ч. 5 ст. 168 Митного кодексу (МК), Держмитниця відповідає за втрату або ушкодження товару, що перебуває на митному складі. Після скасування митного збору не залишилося інших механізмів відшкодування збитків від такого зберігання, відбулося "швидке затоварення і необґрунтовані витрати бюджету на утримання митних складів". У зв'язку із цим 11 червня уряд прийняв постанову №533, що дозволяє Держмитниці в місячний термін ввести плату за використання складів.
Вчора Держмитниця оприлюднила проект "Порядку стягнення плати за зберігання товарів і транспортних засобів на складах митних органів", що дозволяє суб'єктам зовнішньоекономічної діяльності протягом десяти днів безкоштовно використовувати склади. Як пояснив начальник управління бухобліку та звітності - головний бухгалтер Держмитниці Марія Околита, введення плати торкнеться тимчасових складів (ліцензійні склади - частки), на яких зберігаються незадекларовані, конфісковані або транзитні товари. "Це не введення додаткових тарифів, а відшкодування видатків на утримання складів, що не суперечить нормам СОт",- додав чиновник.
Відповідно до документа, після закінчення десятиденного терміну використання складу підприємці повинні будуть заплатити за зберігання товару на закритих площах від 1 (за стандартний європіддон) до 2 євро на добу (за кубометр), на відкритих - за 1 і 0,5 євро. Зберігання легкових автомобілів, мікроавтобусів, мотоциклів і мопедів (максимальна вага до 3,5 тис. кг) митники оцінили у 10 євро, вантажних транспортних засобів і автобусів (понад 3,5 тис. кг)- у 20 євро. До скасування митних зборів ставка залежала від вартості товару та становила 0,5% (стягувалася за весь термін зберігання). У Держмитниці очікують, що одержать від підприємців за зберігання товарів понад десять днів не менше 6 млн грн, як і в минулому році, а компанії будуть змушені прискорити розмитнення своєї продукції.
Експерти впевнені: плата необхідна для того, щоб Держмитниця одержувала податки в момент перетинання кордону, а не після закінчення терміну зберігання на складі. Так, за словами директора Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олега Назаренко, багато імпортерів безкоштовно зберігали нерозмитнені транспортні засоби на складах митниці, поки не знаходили покупця. Консультант із питань транспорту та тарифної політики Української аграрної конфедерації, директор ДП "Синтез-транс" Ігор Котляр вважає, що десяти днів цілком достатньо для того, щоб підготувати всі необхідні для розмитнення документи - "не встигнути в цей термін може тільки новачок". "Тарифи маленькі, і якби держава хотіла одержати вигоду, запропонувало б ставки в кілька разів вищі",- впевнений він.
Митниця зможе компенсувати свої видатки на утримання та охорону складських приміщень, а імпортери закладуть сплачені платежі у вартість товару, говорить аналітик Асоціації митних брокерів України Борис Магаричьов. "У стандартну вантажівку входить 33-34 європіддона, за зберігання одного в закритому приміщенні митниця пропонує 2 євро. Таким чином, за кожну прострочену добу прийдеться заплатити понад 60 євро",- підрахував Магаричев.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас