Мінфін виявив 171 фірму для податкової мінімізації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін виявив 171 фірму для податкової мінімізації

Казна та Політика
626
Міністерство фінансів повідомило нові результати декларування ПДВ із розшифровкою контрагентів - за один місяць була виявлена 171 фіктивна фірма, що використалася для мінімізації сплати податку.
Ці компанії і їх партнери будуть перевірені податковою міліцією. Підприємства завжди ухилялися від сплати ПДВ, тому не варто розраховувати на повну відмову від подібних схем, говорять експерти. Однак користуватися ними стає все сутужніше, переконані вони.
Міністр фінансів Віктор Пинзеник заявив, що аналіз перших результатів декларування ПДВ із розшифровкою сум податкового кредиту та зобов'язань з контрагентів виявив існування 171 фірм-"метеликів", які робили послуги з податкових мінімізацій.
Підприємства зменшували свої податкові зобов'язання відносно фірм, які не включали ці суми у свої доходи і виписували собі податковий кредит. Тільки за квітень, за словами глави Державної податкової адміністрації Сергія Буряка, підприємства за допомогою фіктивних фірм знизили дохід на 9 млрд грн, збільшивши податковий кредит на 11 млрд грн. Бюджетні втрати від таких маніпуляцій із ПДВ склали 2,639 млрд грн. "Образно кажучи, фірма-"метелик" - це повія, послугами якої користується хто хоче. Тепер ми маємо можливість виявляти й тих, й інших,- сказав Пинзеник.- Нова звітність дозволяє навіть не виїжджати на перевірки".
За даними Мінфіну, на 1 червня 2008 року 217 тис. компаній платили ПДВ, з них 4,4 тис., або 2,04% компаній, сплатили податку на суму понад 0,42 млн грн (5/12 від 1 млн грн). Усього вони заплатили 13,69 млрд грн, або 75,9% загальної суми ПДВ.
Серед популярних схем: включення в податковий кредит накладних минулих періодів, перекручування індивідуальних податкових номерів постачальників, погашення поточних зобов'язань за рахунок корекції попередніх показників з одночасним виправленням декларацій з ПДВ і імітацією більших обсягів поставок. Мінімізаторів знайшли в багатьох сферах: у металургії, виробництві та продажі паливно-мастильних матеріалів, роздрібній торгівлі імпортованою побутовою й комп'ютерною технікою, продажу газу.
Найбільша кількість фіктивних фірм і сум схованих податків виявлене в Києві, а також у Донецькій, Дніпропетровській, Луганській і Одеській областях. При цьому Закарпатська область, що не ввійшла до рейтингу за кількостю фірм, вийшла на друге місце за обсягами мінімізації. "Послугами фірм у Закарпаття користувалися підприємства Донецька",- уточнив міністр фінансів.
Ці компанії чиновники на назвали, пообіцявши передати дані в прокуратуру, щоб притягти їх до відповідальності. Податкова міліція вже одержала завдання перевірити всі виявлені фіктивні фірми та підприємства, які користувалися їх послугами. "Наша мета - забрати "дутий" податковий кредит. Для цього ми маємо низку інструментів: від оперативно-розшукової діяльності до виключення з реєстру ведення господарської діяльності",- заявив Сергій Буряк.
Експерти вважають, що результати перевірок будуть позитивними лише на першому етапі, поки підприємства не знайдуть нові схеми ухиляння від сплати податків. Президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жалило впевнений, що жорсткість процедур перевірок відшкодування ПДВ змусить компанії знову використати подібні схеми. "Зараз ведеться сувора ресурсна політика НБУ та Мінфіну - в країні очевидний дефіцит грошей. А чим вище дефіцит, тим тяжчим, при незмінній ставці податків, саме оподатковування і мотивування оптимізацїя",- відзначає аналітик. Однак ухилятися в такий спосіб від сплати податків стає сутужнішим. Старший економіст центру "CASE-україна" Володимир Дубровський вважає, що маніпуляції із ПДВ є вигідним бізнесом, тому залучення до кримінальної відповідальності великих бізнесменів малоймовірно.
Регіональний зріз роботи фіктивних фірм
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас