Мінприроди помічено в недрофілії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінприроди помічено в недрофілії

Енергетика
146
Міністерство охорони навколишнього природного середовища має намір анулювати 156 ліцензій на розробку надр - там вважають, що вони були видані з порушеннями або використаються неефективно. Більша частина цих дозволів була видана в 2006-2007 роках урядом Віктора Януковича, не приховують у Мінприроди. Експерти ж відзначають, що питання використання надр назріло давно - зараз за українські родовища готові боротися найбільші закордонні інвестори.
Глава Міністерства охорони навколишнього природного середовища Георгій Філіпчук заявив, що 156 ліцензій на розробку надр були видані з порушеннями або використаються неефективно. 73 з них вже анульовані, а інші можуть бути скасовані найближчим часом.
Філіпчук повідомив, що більша частина ліцензій була видана в 2006-2007 роках, серед них - ліцензії на розробку нафтогазових і вугільних родовищ. Які саме компанії втратяться ліцензій, у відомстві поки не говорять.
"Список тих, чиї ліцензії вже анульовані, ми можемо надати в понеділок-вівторок",- пообіцяв міністр.
Деякі компанії зможуть повернути ліцензії, обіцяють у Мінприроди. "Якщо порушення незначні - ми дамо власнику час для їх усунення і не виключаємо, що ліцензія буде відновлена",- сказав Георгій Філіпчук. За його словами, з метою посилення екологічного контролю за використанням надр служба геологічного контролю перепідпорядкувала безпосередньо міністру.
Директор департаменту геології та виробництва, головний геолог НАК "Надра України" Микола Зюдкевич нагадує, що подібну ревізію ліцензій проводило уряд Юлії Тимошенко ще в 2005 році. Тоді прем'єр дала вказівку Генпрокуратурі перевірити законність виданих у минулі роки дозволів на видобуток нафти та газу. У лютому 2006 року ГПУ направила до Мінприроди приписання з вимогою анулювати 508 ліцензій на користування надрами, виданих з 23 червня по 31 грудня 2004 року.
Масштаб дій ГПУ вражав - за перші два місяці 2006 року було порушено понад двісті кримінальних справ за фактом зловживань, допущених при видачі ліцензій на видобуток корисних копалин, внесено більше чотирьохсот приписань і подань на перегляд ліцензії та притягнуто до відповідальності більше шістисот посадових осіб. "Але тоді цим все й закінчилося,- згадує Зюдкевич.- І мені здається, що цього разу уряд теж погаласує і заспокоїться, хоча деякі компанії дійсно одержали ліцензії незаконно, завдяки зв'язкам в уряді".
Питання перевірки використання ліцензій назрів давно, погоджуються експерти. "Зараз потрібно розібратися, кому належать надра України. Яким чином ліцензії були отримані, хто дав дозвіл, що одержує зараз із цього державу,- говорить член парламентського комітету з ПЕК Олег Зарубинський.- У більшості випадків ліцензії були отримані досить сумнівним шляхом - через афілійовані структури їх збирають приватні особи, серед яких урядові чиновники і навіть народні депутати".
Повернення ліцензій на розробку надр відбувається на тлі зрослого інтересу інвесторів до українських нафтогазових родовищ, викликаного ростом цін на енергоносії у світі.
За даними Мінпаливенерго, в 2007 році капіталовкладення в геологорозвідку зросли на 56%, до 218 млн грн. При цьому кількість позовів власників ліцензій до держави та один до одного, за інформацією Мінприроди, зросло торік з 20 до 34. Зарубинський вважає, що зараз боротьба за родовища посилиться. "А чим більше конкуренція, тим вище вартість цих родовищ",- відзначає він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас