Гривня міцніє — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривня міцніє

Валюта
3630
Вчора вперше після травневої ревальвації гривні курс безготівкового долара на міжбанківському ринку опустився нижче 4,7 грн/$.
При цьому, незважаючи на обіцянку орієнтуватися на ринок, Нацбанк залишив офіційний курс на рівні 4,8525 грн/$.
Банкіри відзначають, що "словесних інтервенцій" регулятора вже не вистачає для підтримки курсу гривні й очікують реальних дій Нацбанку по викупі зайвої валюти з ринку. У противному випадку гривня продовжить зміцнюватись.
Як повідомили учасники міжбанківського валютного ринку, вчора торги з доларом США відкрилися котируваннями 4,69/4,715 грн/$, а закрилися - 4,68/4,69 грн/$. Основна кількість угод укладалася саме за ціною закриття. Зміцнення гривні на міжбанку нижче 4,7 грн/$ відбулося вперше після ревальвації, проведеної Нацбанком 21 травня. Тоді він зміцнив гривню з 5,05 грн/$ до 4,85 грн/$ і почав виходити на міжбанк із покупкою долара за курсом 4,8-4,84 грн/$.
До цього моменту НБУ кілька місяців не виходив на міжбанк, і в середині травня безготівковий курс гривні ревальвував до 4,45 грн/$. Наприкінці травня глава НБУ Володимир Стельмах заявив, що ринковий курс не буде значно відрізнятися від офіційного, котрий на 60-70% буде опиратися на ситуацію на міжбанку. Але на 20 червня офіційний курс був установлений на рівні 4,8525 грн/$.
У НБУ поки не вважають, що прийшов час знову різко зміцнити офіційний курс. "Зараз на ринок впливає не стільки надлишкова пропозиція від надходження експортного виторгу, скільки бажання банків продати свою валютну позицію за більш вигідним курсом,- заявив перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов.- Я вважаю, що в такій ситуації коливання ринкового курсу від офіційного будуть більше 1%". Дійсно, НБУ вже пообіцяв посилити банківські нормативи по валютній позиції, показник якої останні місяці ріс. Але регулятор повністю не відмовляється від інтервенцій. "Ми ще не зійшли з ринку й будемо приймати в ньому участь, адже відбувається збільшення надходжень в іноземній валюті.
У порівнянні з минулим роком надходження валютного виторгу збільшилося на 48%, експортного - на 38%,- повідомив пан Шаповалов.- Але потрібно звикати, що частота нашої появи на ринку буде менше, ніж раніше". Останній раз НБУ вийшов на міжбанк 12 червня, усього в червні три рази, купуючи валюту за курсом 4,82 грн/$.
Банкіри впевнені, що саме слабкі дії Нацбанку провокують зміцнення ринкового курсу, як це було перед ревальвацією наприкінці травня. "Ринок чекає реальних дій Нацбанку, підтверджених обсягами. Словесних інтервенцій уже не вистачає",- заявив директор департаменту фінансових ринків банку "Фінанси та Кредит" Андрій Войтенко. За словами дилерів, поки на міжбанку немає такого величезного ажіотажу, як перед ревальвацією, але вже створилася висока напруженість, що підтверджується ростом ставок овернайт - до 22% річних. "НБУ може легко стабілізувати ситуацію, викуповуючи валюту без обмежень тільки два-три дні",- вважає Андрій Войтенко.
Банкіри сподіваються, що регулятор у найближчі дні все-таки займеться поповненням своїх валютних резервів. "Ми всі очікуємо стабілізації. Якщо не буде інтервенцій, курс продовжить зміцнюватись",- впевнений голова правління Партнер-банку Віктор Мироненко, додаючи, що нервозність на міжбанку протриває до кінця липня. При цьому дилери не можуть спрогнозувати офіційний і ринковий курс, вважаючи, що зараз у його формування "активно втручається політична складова". "До того ж, багато чого залежить від результатів прогнозованого гарного врожаю й рішення уряду продати цей урожай, що додасть валюту на міжбанк",- додає заступник голови правління ТК "Кредит" Максим Грищенко.
Динаміка офіційного курсу гривні в травні-червні, грн/$
22 травня 4,8500
30 травня 4,8520
6 червня 4,8540
9 червня4,8510
10 червня 4,8490
11 червня 4,8515
12 червня 4,8532
17 червня 4,8543
19 червня 4,8534
20 червня 4,8525
Джерело: Нацбанк
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас