Українська фінансова система відповідає 25 з 30 принципам Базельського комітету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українська фінансова система відповідає 25 з 30 принципам Базельського комітету

Валюта
700
Національний банк повідомив, що в 2007 році українська фінансова система наблизилася до світових стандартів.
Ґрунтуючись на висновках Міжнародного валютного фонду, регулятор оголосив, що вона відповідає 25 з 30 основних принципів ефективного банківського нагляду "Базель II". Банкіри вважають, що повністю виконати ці вимоги Україна зможе вже через три-п'ять років. Втім це спричинить подальшу жорсткість вимог до корпоративного управління кредитних установ та їх материнських структур.
У вівторок ввечері Нацбанк опублікував "Річний звіт про діяльність банківського нагляду України в 2007 році", у якому відзначив позитивні зміни в банківській системі. Зокрема, місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) і Світового банку за підсумками Програми оцінки фінансового сектора України (FSAP) вирішила, що "з 30 принципів Базельського комітету (з огляду на, що 1-й принцип включає 6 складових, які оцінюються окремо) Україною повністю або більшою мірою виконуються 25". Така оцінка на три показники краще підсумків FSAP за 2006 рік, коли "повністю або в основному виконувалися 22 принципу, а 8 минулого названі такими, які не відповідають вимогам ('Базеля II')".
Покращення в системі Нацбанк пояснює "зміцненням нормативно-правового забезпечення пруденціального регулювання: підвищенням нормативу адекватності регулятивного капіталу, введенням більш жорсткіших економічних нормативів, які регулюють операції з пов'язаними особами (інсайдерами), і більше твердими вимогами до формування резервів з кредитних операцій". Крім того, регулятор вважає, що на позитивну оцінку вплинуло "роз'яснення банками конкретних вимог до систем управління ризиками", а також створення нормативної бази з боротьби з відмиванням грошей, отриманих злочинним шляхом, і фінансуванням тероризму.
У Нацбанку відмовляються називати, які саме принципи українська система стала виконувати, а які ні, посилаючись на те, що ця інформація конфіденційна і призначена тільки для вищого керівництва країни". Втім, у звіті говориться, що для одержання кращої оцінки необхідно прийняти низку законопроектів, які "забезпечать повноваження Національного банку щодо відмови у видачі банківської ліцензії або дозволу на покупку істотної частки в банку у випадку неможливості визначити структуру власності та реальних власників банку".
При цьому НБУ вважає за необхідно законодавчо поставити за обов'язок банкам удосконалити системи ризику-менеджменту і принципи корпоративного управління. Також пропонується вимагати від материнських компаній фінансово-промислових груп подавати консолідовану звітність, що включає інформацію про діяльність її учасників, і забезпечити ефективне управління ризиками як на рівні групи, так і на рівні окремих її членів".
Банкіри погоджуються з висновками МВФ про поліпшення вітчизняної фінансової системи. "Позитивна оцінка дана тому, що торік не було голосних скандалів з банками,- вважає генеральний заступник голови правління Приватбанку Юрій Пікуш.- Якщо подивитися на найбільші 10 банків, у яких сконцентрована більшість активів системи, то вони в основному з іноземним капіталом. А іноземні банки привносять у свої дочірні установи західні системи керування".
При цьому головний фінансовий аналітик рейтингового агентства "Експерт-Рейтинг" Віталій Шапран відзначає, що НБУ домігся позитивної оцінки саме завдяки жорсткості нормативів. "При приведенні системи до базельських принципів не можна жертвувати кон'юнктурою, на якій будується ринок,- говорить він.- У звіті НБУ відсутній елемент публічності банків. Адже ніхто не знає, що насправді діється в конкретному банку, крім його менеджменту та НБУ. А в західній фінансовій системі все навпаки".
Банкіри очікують, що регулятору вдасться домогтися запланованих законодавчих змін. "Незважаючи на те що український нагляд один із найсуворіших у СНД, ми щорічно покращуємо прозорість системи,- говорить голова правління "Сбербанку Росії" (Україна) В'ячеслав Юткін.- Можливо, ми зможемо виконувати принципи "Базеля II" вже через три-п'ять років. І першим кроком до цього є переведення структури всіх банків з товариств із обмеженою відповідальністю у відкриті акціонерні товариства".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас