Інфраструктура готується до врожаю подорожчанням — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфраструктура готується до врожаю подорожчанням

Казна та Політика
170
Напередодні рекордного експорту зернових з України компанії, задіяні в експорті зерна, піднімають ціни на свої послуги для трейдеров.
З 1 липня зростають послуги на вантажні перевезення "Укрзалізниці". "Підвищення складе 3%. Для всіх вантажів, не тільки зернових",- говорить начальник управління тарифів і маркетингу "Укрзалізниці" Валерій Коцюруба. За його словами, це підвищення не присвячене до початку аграрного маркетингового року (МР). "Підвищення це планове - згідно з наказом Мінтрансу, прийнятому ще на початку року",- говорить він. Наступне підвищення заплановане з 1 жовтня 2008 р. "Поки закладено теж 3%, але на той час можуть вийти нові директиви",- говорять в "Укрзалізниці".
"Додаткові транспортні витрати відіб'ються на товаровиробнику. Звичайно, якщо зерно вже куплене, то витрати понесуть трейдери. Але для нових партій зерна закупівельні ціни будуть знижені",- заявив генеральний директор Української аграрної конфедерації Сергій Стоянов.
Одночасне підвищення тарифів очікується на Одеському портовому елеваторі. Зараз підприємство визначає рівень підвищення. "Ми вже підвищували вартість наших послуг - на 10% у квітні, але це були ціни на послуги з перевалки зерна минулого врожаю. По новому зерну - поки розглядаємо питання,- говорить головний бухгалтер Одеського портового елеватора Микола Шпак.- Є розуміння того, що вартість послуг треба піднімати, оскільки підвищилася вартість електроенергії, зарплати". Підвищення може скласти до 20%. Як уточнили на підприємстві, ясності в цьому питанні немає, оскільки біля тижня назад на Одеському портовому елеваторі змінилося керівництво - на пост генерального директора повернувся Ігор Зубрич, що займав цю посаду в 2006 р., змістивши Михайла Іванцока. "Він був відновлений за рішенням суду, на підприємстві біля тижня,- повідомили на елеваторі.- Поки ми не знаємо, який буде курс нового керівника". Сам Ігор Зубрич був для коментарів не доступний.
За свідченням учасників ринку, у результаті більших обсягів зерна, що підлягає переробці, ціни на свої послуги підвищують й елеватори усередині країни. "Через значну завантаженість елеваторів вартість зберігання зерна в деяких регіонах виросте",- говорить президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко. Попиту на потужності по зберіганню сприяють прогнози високого врожаю - більше 40 млн. т, а також перехідні залишки - 7 млн. т.
Відзначимо, що в наступному МР учасники ринку очікують рекордного експорту - близько 15 млн. т (з урахуванням експорту перехідних залишків). Ряд громадських організацій вже звернулися до уряду із проханням вжити заходів по забезпеченню нормального режиму експорту й недопущення обвалу цін на зерно усередині країни. "Просимо забезпечити стабільні тарифи на транспортування зерна в новому МР (липень 2008 р. - червень 2009 р.)",- говориться в загальному обігу Української аграрної конфедерації, Української зернової асоціації, Асоціації фермерів і приватних землевласників, Всеукраїнського союзу сільськогосподарських підприємств, Всеукраїнської асоціації пекарів й об'єднання "Укрхлібпром".
Експерти припускають, що в умовах подорожчання маркетингового ланцюжка на транспортування зерна, трейдери закладуть додаткові витрати в ціну партій. Однак ціни на світових ринках уже не настільки сприятливі для українського зерна, як у минулому маркетинговому році,- цьому сприяють значні врожаї в країнах - основних експортерах, а також високі показники збору зерна в Чорноморському регіоні, що знижує вартість української продукції. Таким чином, люфту для підвищення ціни зерна в торговців може й не бути. Сьогодні вартість 1 т пшениці на внутрішньому ринку становить 1,2-1,25 тис. грн. Трейдери вже почали кампанію по штучному зниженню вартості зерна. Зокрема, були озвучені прогнози про спад ціни на пшеницю до 800 грн за 1 т на внутрішньому ринку. "Але відразу ж хотів відкинути можливі, як це вже траплялося раніше, обвинувачення з боку уряду в тому, що в зниженні цін винні зернотрейдери",- завірив генеральний директор Української зернової асоціації Володимир Клименко.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас