Рада НБУ може розглянути основні принципи грошово-кредитної політики 4 липня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада НБУ може розглянути основні принципи грошово-кредитної політики 4 липня

Казна та Політика
314
Чергове засідання ради Національного банку України (НБУ), на якому планується розглянути виправлення в основні принципи грошово-кредитної політики на 2008 рік, у тому числі нові параметри прогнозного коридору курсу гривні, очікується 4 липня, повідомив джерело в Раді в середу.
"Первісне засідання планувалося на більш ранній термін. Але оскільки консенсусу не знайдено, передчасне його проведення може призвести до повторення ситуації наприкінці травня, коли Рада наклала вето на рішення правління НБУ", - відзначив джерело.
За його словами, гостра дискусія, яка пройшла напередодні, на нараді у президента України з питань макроекономічної стабільності показала, що сторони ще не прийшли до погоджених рішень.
Як повідомлялося, глава держави Віктор Ющенко на нараді у вівторок покритикував сформовану останнім часом на українському валютному ринку політику двох курсів - реального та офіційного, а також невідповідність їх раніше затвердженому радою НБУ прогнозному коридору курсу.
Після відмови Нацбанку цього року викуповувати надлишкову пропозицію долара, курс гривни на міжбанку виріс до 4,50-4,55 грн/$1. Тоді НБУ з 22 травня зміцнив офіційний курс гривни на 4% - з 5,05 грн/$1 до 4,85 грн/$1.
Рада НБУ зажадала повернути курс у межі затвердженого ним раніше прогнозного коридору на 2008 рік - 4,95-5,25 грн/$1. Однак правління Нацбанку підтвердило своє рішення.
У цей час офіційний курс гривни становить 4,8543 грн/$1, а реальний курс на міжбанківському ринку й наявному ринку - близько 4,72 грн/$1.
Глава Ради Нацбанку Петро Порошенко після конфліктної ситуації із правлінням заявив про намір знайти погоджене рішення із приводу прогнозних індикаторів валютного курсу. На початку червня він також висловив надію, що уряд найближчим часом внесе переглянутий макропрогноз на поточний рік, що дозволить раді переглянути основні принципи грошово-кредитної політики. Однак цього поки не сталося.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас