Фонди сподіваються на зростання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фонди сподіваються на зростання

Фондовий ринок
421
Керуючі компанії вже втомилися прогнозувати відновлення прибутковості інвестиційних фондів. В цілому перспектива росту не викликає сумніву.
Однак дотепер йому заважало буквально все - чергове падіння на світових ринках, нестача грошей в Україні, маніпуляції однієї з компаній з управління активами та навіть літо, що почалося.
Теоретично давно склалася передумови до того, щоб відновилося зростання на ринку акцій, де КУА заробляють основний прибуток. Український індекс ПФТС із початку року схуд набагато сильніше, ніж індекси інших країн, що розвиваються. На кінець минулого тижня він втратив 28,1%, а найближчі конкуренти - польський WSE WIG і китайський HANG SENG - 19,8% і 16,7%.
Настільки великий прогин створив гарний плацдарм для росту прибутковості інвестиційних фондів. "В економіках, що розвиваються, спадний ринковий тренд майже досяг рівня підтримки (мінімальної ціни), а падаючі обсяги торгів на продаж говорять про слабку віру інвесторів у продовження тенденції. І це з урахуванням кризи банківської ліквідності, перипетій з урегулюванням валютного курсу, політичної боротьби за владу і виходу іноземних інвесторів з українського ринку",- відзначив аналітик компанії Foyil Asset Management Олег Дрижак.
Він не виключив, що найближчим часом акції все ще можуть дешевшати. Однак, на думку Дрижака, це місцеве явище. З погляду стратегії для відновлення оптимізму інвесторів досить лише одержати позитивні сигнали зі світових ринків і дочекатися поліпшення ситуації з ліквідністю українських банків.
З початку червня відновленню заважала ціла група факторів. НБУ ще ніяк не зважується дати економіці більше грошей. Минулого тижня одна з найбільших КУА перекинула активи з одного свого фонду в іншій. Операції проводилися через сторонніх торговців за заниженими цінами, що відразу знизило показники всього ринку.
Цікаве пояснення млявості ринку запропонував керівник інвестиційного відділу КУА "Бонум Груп" Олександр Спасиченко: "29 червня пройде фінал чемпіонату Європи з футболу. Проводилися навіть дослідження, які показали, що на час футбольних чемпіонатів активність фондового ринку знижується".
Не пройшла непоміченою конференція "Управління активами: професіоналізм і відповідальність", організована Українською асоціацією інвестиційного бізнесу (УАІБ). З 12 по 15 червня в Ялті група фондовиків і керуючих активами дружно розслаблювалися. Про масштаб свята говорить такий факт: УАІБ навіть не підрахувала підсумки роботи відкритих фондів за минулий тиждень. "Зібралося майже 300 чоловік. Звичайно ж, це дуже сильно відбилося на активності торгів",- прокоментував один зі членів ради асоціації.
У найближчий тиждень, вважають в Foyil Asset Management, падіння ринків ще може продовжитися. Зокрема, у п'ятницю 13 червня індекс ПФТС, що падав весь минулий тиждень, досяг нового мінімуму з початку року. Однак керуючі наполягають, що дно вже досягнуте, і в вотре рекомендують входити у фонди, які от-от почнуть рости.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас