Депутати Верховної Ради не захотіли відмовлятися від пільг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати Верховної Ради не захотіли відмовлятися від пільг

Казна та Політика
173
Верховна Рада відхилила законопроект, що передбачає обмеження пільг для народних депутатів і додаткові підстави для дострокового припинення повноважень народних обранців.
Автори законопроекту - лідер фракції блоку "Наша Україна - Народна самооборона" В'ячеслав Кириленко та лідер фракції БЮТ Іван Кириленко.
За відповідний законопроект у першому читанні проголосували 192 з 436 депутатів, що зареєструвалися. При цьому в повному складі проголосувала фракція БЮТ (153 депутата), а із фракції НУ-НС документ підтримали лише 39 чоловік.
На вимогу фракції Компартії України законопроект був поставлений на голосування для розгляду повторно в першому читанні. За таке рішення проголосували 219 депутатів з 439 що зареєструвалися. Цього разу голосували депутати фракції Компартії (24 чоловік), частина фракції НУ-НС (42 депутата) і фракція БЮТ у повному складі (153).
Даний законопроект передбачає у випадку скасування пільг народним депутатам щорічну економію бюджету Верховної Ради в розмірі 180 млн грн.
Крім того, документом передбачається скорочення пенсійних виплат для народних депутатів - вони обмежуються 15-ю мінімальними доходами громадян.
Законопроект також передбачає скасування безплатного проїзду депутатів у суспільному транспорті, літаках та потягах, користування залом офіційних делегацій (в аеропортах і на залізничних вокзалах). Відміняється надання безкоштовного житла для депутатів і оплата їх санаторного лікування.
Законопроектом передбачена виплата матеріальної допомоги народному депутату після закінченні його каденції в розмірі тримісячної зарплати народного депутата. У нині чинному законі передбачається виплата матеріальної допомоги депутатові до моменту його виходу на пенсію.
Щодо дострокового припинення повноважень народного депутата, даним законопроектом передбачені для цього додаткові підстави. Зокрема, це відмова народного депутата від підписання письмового повідомлення про формування депутатської фракції, ненадання на день прийняття присяги особистої письмової заяви про входження до складу відповідної фракції, відмова від участі в діяльності фракції.
Крім того, фактично невходження депутата до фракції встановлюється вищим керівним органом політичної сили. Цей же орган розглядає питання про встановлення факту невходження депутата у фракцію і при встановленні такого факту ухвалює рішення щодо дострокового припинення повноважень народного депутата.
Відповідно до законопроекту, рішення про дострокове припинення повноважень народного депутата оскарженню не підлягає.
У ході обговорення законопроекту член фракції НУ-НС Олесь Доній повідомив, що даний законопроект не буде підтримувати група "Народна самооборона". Проти законопроекту також висловилися народні депутати фракції НУ-НС Павло Жебрівський і екс-глава Міноборони Анатолій Гриценко. Глава профільного комітету Олександр Єфремов (фракція Партії регіонів) сказав, що комітет дав негативну оцінку цьому законопроекту. За його словами, цей "законопроект позбавлений здорового глузду".
Крім того, Верховна Рада відхилила законопроект, що скасовує депутатські пільги, розроблений членами фракції Партії регіонів Ганною Герман і Борисом Колесниковим.
За законопроект про внесення змін до закону про статус народного депутата, що стосується ліквідації пільг, проголосували в першому читанні 25 народних депутатів з 428 що зареєструвалися.
Депутати також відмовилися повернутися до переголосування з цього законопроекту. Таку пропозицію підтримали 192 парламентарія. У голосуванні брали участь 3 члени фракції Партії регіонів, 147 членів фракції БЮТ, 42 - НУ-НС. Не голосували депутати фракцій Компартії та Блоку Литвина.
Герман звернулася до депутатів із проханням підтримати законопроект. У свою чергу, керівник регламентного комітету, член фракції партії регіонів Олександр Єфремов попросив перенести його розгляд, оскільки до тексту законопроекту висловлено дуже багато зауважень, які необхідно врахувати перед голосуванням.
У той же час лідер фракції БЮТ Іван Кириленко та член фракції НУ-НС Роман Зварич заявили, що коаліція готова підтримати цей законопроект за умови, якщо буде змінена процедура голосування і одним голосуванням законопроект буде прийнятий як закон.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас