Нові пригоди електроніка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нові пригоди електроніка

Казна та Політика
1080
Минулого тижня ГПАУ відзвітувалася про перші результати проведення експерименту по впровадженню електронної звітності по ПДВ. Незважаючи на те, що така форма декларування поки є справою добровільною, на віртуальне спілкування з податковою вже перейшли біля половини всіх підприємств. Що, як стверджують у ГПАУ, дозволило істотно скоротити кількість перевірок компаній, а також ефективніше припиняти можливі махінації з невиправданим відшкодуванням ПДВ.
Про те, що фіскали виявилися поховані під валом інформації, якій не можуть знайти застосування, податкове керівництво воліє умовчувати.
Як повідомив заступник голови ГПАУ Вадим Кайзерман, за квітень-травень у фіскальні органи надійшло 619 тис. електронних декларацій по ПДВ (або близько 50% від загальної кількості поданих звітів). І 494 тис. супроводжувалися розшифровками податкового кредиту в розрізі відвіданих операцій з контрагентами. Втім, керівники підприємств, що вирішили взяти участь в експерименті, називають перехід на електронне декларування "добровільно-примусовим". І пояснюють, що їм недвозначно давали зрозуміти: "хочете відшкодування ПДВ, звітуйте по-новому". Робота з електронними розшифровками дала значні результати.
За інформацією джерела в центральному апарату ГПАУ, в 159 тис. декларацій було виявлено близько 8 млн розбіжностей (коли контрагенти, кожний у своїй декларації, указують різні дані про одну і ту же угоду). Усього таких нестиковок виявилося на суму близько 37 млрд грн. - декларанти завищили свій податковий кредит на 23 млрд грн. і занизили суму ПДВ, що підлягає сплаті, на 14 млрд. Однак фактам, що виявилися, вони й самі були не раді.
"Це відомості, отримані за результатами комп'ютерної обробки декларацій і розшифровок до них. Однак дані комп'ютерного звірення можуть бути використані тільки як внутрішня статистика ГПАУ, і на їхній підставі вона не може визнати подану заявку на відшкодування ПДВ неправомірною.
По кожному із зазначених невідповідностей інспекторам треба буде провести звичайну документальну перевірку, адже сам факт розбіжності не дозволяє з'ясувати, хто із двох контрагентів, що відрізнився розбіжностями у звітах, подав невірні відомості. Крім того, може виявитися, що невідповідності викликані механічною помилкою бухгалтера або збоєм у програмному забезпеченні. І якщо раніше фіскали ревізували тільки компанії, що претендують на відшкодування ПДВ й їхніх контрагентів, те тепер потрібно буде перевіряти всі декларації з помилками, так що роботи вистачить надовго", - говорить співробітник центрального апарата.
На думку президента Українського союзу податкових консультантів Леоніда Рубаненка, інших результатів від введення електронного декларування не варто було й очікувати. "Ці питання розглядалися на засіданнях суспільної колегії ДПАУ, і експерти попереджали про можливі проблеми. Однак у податковому відомстві стояли на своєму. Взагалі створюється враження, що основною причиною впровадження електронної звітності стало бажання освоїти кошти, виділені на технічне забезпечення процесу", - говорить він. У бюджеті поточного року на технічну модернізацію Головної податкової адміністрації виділено 24,6 млн грн. І більша частина цих коштів була витрачена на введення електронної звітності. Крім цього, спільна витівка Мінфіну та ГПАУ вдарила по кишенях підприємств.
"Безкоштовне програмне забезпечення по ПДВ-деклараціях, надане фіскалами, дуже часто дає збої, і, щоб вести електронну звітність, потрібно купувати ПО в приватних розроблювачів", - говорить пан Рубаненко. Втім, ні в податкової, ні в міністерстві не збираються відмовлятися від своєї витівки.
"Поточні труднощі із ПДВ-декларуванням викликані недоліками в програмному забезпеченні, які піддаються усуненню. Так що після декількох місяців ситуація виправиться", - запевняють у Мінфіні.
Тетяна Гаврилова
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас