"Криворіжсталь" сипле грошима — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Криворіжсталь" сипле грошима

Казна та Політика
938
Меткомбінат "Криворіжсталь" виплатить за 2007 рік 5,8 мільярда гривень дивідендів. Це рекорд для України. Дотепер жодне з вітчизняних підприємств не платило своїм акціонерам таких сум.
До того ж експерти називають "Криворіжсталь" найприбутковішою компанією в транснаціональній металургійній імперії її власника - мільярдера Лакшми Міттала. За рахунок українського заводу інвестор буде погашати борги інших своїх компаній.
Завод "ArcelorMittal Кривій Ріг" (раніше "Криворіжсталь") ухвалив рішення щодо виплаті дивідендів. Їхня сума досягне рекордної оцінки - 5,8 мільярда гривень. У порівнянні з нею, виплати інших українських підприємств виглядають досить скромно. Колишній лідер по дивідендах - компанія "Укрнафта" - два роки тому розщедрився всього на 1,8 мільярда.
Куди підуть гроші
Практично всі 5,8 мільярда "Криворіжсталі" дістануться одному акціонерові - Лакшмі Мітталу. Аналітики вітчизняних інвесткомпаній пояснюють: з 2007 року власник меткомбінату активно скуповував акції підприємства. Як слідство, у вільному обігу залишилося тільки 5% акцій, хоча ще зовсім недавно цей показник досягав 7%.
Експерти припускають, що більшу частину отриманих коштів Лакшмі Міттал направить на розвиток власного холдингу, у який входить й "Криворіжсталь". "В ArcelorMittal є борги - при капіталізації в 135 мільярдів доларів він заборгував 34 мільярда, - говорить аналітик інвесткомпанії "Драгон Капітал" Іван Харчук. - Українська компанія - одна із найприбутковіших у портфелі Міттала, тому немає нічого дивного в тому, що материнська компанія перенаправляє прибуток "Криворіжсталі" в інші проекти або на виплату відсотків по кредитах".
Крім того, Лакшмі Міттал може витратити мільярди на придбання рудних та вугільних активів. Учасники металургійного ринку відзначають, що саме в цих підприємствах бідує бізнес-імперія індійського магната.
Трійка лідерів
Друге місце після "Криворіжсталі" по сумі виплачених дивідендів займає "Укрнафта". В 2006 році компанія розщедрилася на 1,8 мільярда гривень, у тому числі понад 935 мільйонів пішло державі ( що володіє 50% акцій). Третє місце по дивідендах завоював Нижньодніпровський трубопрокатний завод (входить у корпорацію Віктора Пінчука "Інтерпайп"). Два роки тому підприємство виплатило інвесторам мільярд гривень.
Інші українські підприємства не виплачували дивіденди в розмірі більше півмільярда гривень. Власники великих компаній пояснюють: краще направити максимум коштів на розвиток, щоб згодом одержати набагато більший прибуток. Наприклад, один із найприбутковіших активів мільярдера Костянтина Жеваго Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат за підсумками минулого року виплатить дивіденди в розмірі всього 3,3% прибутку (11,1 мільйона гривень).
Ні копійки акціонерам
Втім, підприємства з державною часткою зобов'язані сплачувати дивіденди. Однак всупереч нормам не роблять цього. Це стосується в першу чергу найбільшої нафтопереробної компанії країни "Укрнафта". Вона не ділиться прибутком з 2006 року. Цьому заважає конфлікт між державою та групою "Приват" Ігоря Коломойського. Через зрив зборів акціонерів зависли в повітрі дивіденди в розмірі від 1,2 до 2 мільярдів гривень.
Також ухиляється від сплати дивідендів компанія "УкрГаз-Енерго" (50% акцій належить держхолдингу НАК "Нафтогаз України"). За розрахунками НАК, газовий посередник повинен їй більше мільярда гривень.
Інна Саакова
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас