Добровільна відмова — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Добровільна відмова

Казна та Політика
543
Державна податкова адміністрація (ДПАУ) повідомила, що декларування сплати ПДВ із розшифровками з контрагентів підприємств призвело до несподіваного результату. У той час, як податківці очікували побачити схемні ланцюжки, які дозволяють відсіяти фіктивний ПДВ, платники в травні самостійно скоротили обсяг заявок на відшкодування на 600 млн грн. Експерти говорять, що перевірка ДПАУ сплати ПДВ за усім ланцюжком контрагентів буде використовуватися для стягування відшкодування.
Вчора перший заступник голови ДПАУ Вадим Кайзерман повідомив про результати декларування ПДВ за новою схемою - з 1 квітня Кабмін зобов'язав підприємства подавати декларації з ПДВ із розшифровками сум податкового кредиту та зобов'язань з контрагентів. Як у квітні, так і в травні практично всі компанії, які проводили операції в цей період, подали декларації з розшифровками. У квітні лише 2 тис. компаній з 309 тис. не подали розшифровки без пояснення причин.
Розширені дані були потрібні податківцям для оперативного відстеження ланцюжка ПДВ-платежів і усунення заявок на відшкодування фіктивного ПДВ. Тільки за січень-травень таких сум було виявлено на 3,3 млрд грн. При цьому підприємства заявили до відшкодування 16,9 млрд грн, а одержали 13,6 млрд грн. Суму ПДВ у перевірках Кайзерман не повідомив, але відзначив, що борг з ПДВ скоротився на 583 млн грн - до 3,6 млрд грн. Середньомісячна заявка підприємств становить 3,5 млрд грн.
Тим часом реальний результат реформи декларування ПДВ виявився несподіваним: підприємства в травні добровільно скоротили заявки на відшкодування ПДВ на 600 млн грн у порівнянні із квітнем. "Раніше ми подорожували за стовідсотковому ланцюдку, а зараз практично відразу бачимо, де виникли податкові зобов'язання, хто банкрут, де зник платник, а де не сплачений ПДВ",- сказав Кайзерман. Нові правила ускладнили процес декларування "негативного" ПДВ, впевнені в ДПАУ, адже дотепер кожна п'ята гривня в заявках була фіктивною. Тепер в адміністрації сподіваються на введення обов'язкової електронної звітності та автоматичне відшкодування ПДВ. Експерти позитивно оцінили перші результати роботи ДПАУ з розшифровками податкових накладних, що, на їх думку, стало сигналом для підприємств скорочувати обсяги махінацій.
Але такі підсумки можуть бути лише на початковому етапі, пізніше компанії знайдуть спосіб не показувати свої реальні зобов'язання із сплати податку, від яких залежить сума заявки ПДВ до відшкодування. Аналітик Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень Артем Рудик говорить, що це може стати можливим, якщо через депутатів пролобіювати виключення "деяких категорій платників" із числа обов'язкових декларантів з контрагентів. Експерт Центра ім. Разумкова Костянтин Кузнєцов вважає, що надалі суми до відшкодування можуть скорочуватися в середньому на 400 млн грн. Це дозволить податківцям скоротити обсяги що відшкодовується ПДВ і декларувати виконання бюджету.
У той же час, одержавши можливість перевіряти операції по всьому ланцюжку, податківці знову можуть затягувати відшкодування ПДВ. "На будь-якому підприємстві може попастися в ланцюжку фіктивна фірма, і платник про неї може й не знати. Та й проста помилка в декларації може призвести до відмови у відшкодуванні",- вважає фінансовий директор аудиторської фірми "Контракт-Аудит" Андрій Єлисєєв.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас