Нацбанк лякають "Банківським хабарем" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк лякають "Банківським хабарем"

Казна та Політика
2056
Кілька останніх днів киянам при виході з метро вручають нову газету. Її назва - "Банківський хабар". Видання поширюється безкоштовно і, якщо вірити вихідним даним, тільки офіційний тираж газети становить півмільйона екземплярів.
Перший випуск "Банківського хабара" повністю присвячений темі відносин керівництва Національного банку України. За інформацією видання, глава ради Нацбанку Петро Порошенко нібито намагається відібрати повноваження в глави НБУ Володимира Стельмаха. Допомагає в цьому Порошенко виконавчий директор Нацбанку Олександр Кірєєв. Зокрема, саме йому приписується авторство банкрутства кримського Європейського банку розвитку та заощаджень, а також пильні перевірки банку "Фінанси та Кредит". На думку авторів публікації, така політика створює негативний імідж нинішньому главі НБУ Стельмаху, що на руку амбіційному Порошенко.
Джерело "ДЕЛА" в НБУ вважає, що вихід газети не більш, ніж акція чорного піару проти нинішнього керівництва Нацбанку. Джерело на правах анонімності стверджує, що за інформаційною провокацією стоїть фінансова група Костянтина Жеваго. Справа в тому, що на початку 2008 року НБУ була проведена перевірка банку "Фінанси і Кредит", підконтрольного Жеваго. "Результати цієї перевірки більш ніж невтішні. Зокрема, банком була притягнута величезна кількість кредитів, які він повернути не в змозі", - розповідає інсайдер. Для того щоб відкласти публікацію результатів перевірки, за його словами, була задіяна ця "чорна" технологія.
У той же час голова правління банку "Фінанси і Кредит" Володимир Хливнюк повідомив "ДЕЛУ", що перевірка Нацбанком його фінустанови ще не завершена. "Інформація, розміщена в газеті, не більш ніж бруд і чорний піар", - підтверджує Хливнюк.
У вихідних даних першого номера газети "Банківський хабар" зазначено, що видання курирує петербурзьке "Агентство журналістських розслідувань", відоме тим, що в 2000 році ініціювало паралельне розслідування справи Георгія Гонгадзе. Як шеф-редактор газети у вихідних даних зазначений якийсь Артем Безенчук. Однак, швидше за все, виконавці проекту скористалися псевдонімом (гробових справ майстер Безенчук - герой роману Ільфа та Петрова "12 стільців").
Експерти сумніваються в результативності даної піару-акції. Виконавчий директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар вважає "Банківський хабар" маркетинговим прорахунком організаторів акції чорного піару. "Аудиторія такого видання не їздить на метро. А звичайним киянам навряд чи цікавий конфлікт керівництва Нацбанку, що ще й розписаний із уживанням великої кількості банківської термінології", - вважає вона.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас