Шахтарів обмежать у часі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шахтарів обмежать у часі

Казна та Політика
135
Уряд змінив принципи оплати праці шахтарів. З 1 липня для них вводиться погодинна оплата праці, а не відрядна, як зараз. Поки нововведення торкнеться тільки найнебезпечніших шахт, видобуток на яких ведеться на глибині понад 1 км, але згодом буде прийнята для всіх шахт. Експерти погоджуються, що нововведення необхідно, однак побоюються зниження обсягів вуглевидобутку на державних шахтах.
Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко повідомила, що в середу уряд ухвалив рішення щодо введенні з 1 липня погодинної оплати праці шахтарів. У першу чергу нові правила роботи будуть введені на небезпечних шахтах, де видобуток ведеться на глибині понад 1 км (30 шахт, на яких працює 13% всіх шахтарів), однак пізніше буде застосована у всіх вуглевидобувних компаніях України. Зараз, за даними Мінвуглепрому, у вугільній галузі України працюють близько 200 тис. чоловік, середня зарплата яких становить 3 тис. грн.
За словами заступник міністра вугільної промисловості Юрія Ященко, глава уряду вже доручила Мінпраці таМінвуглепрому розробити механізм такого нововведення. "Поки в міністерства немає розуміння того, як саме буде визначатися вартість години роботи шахтаря",- повідомив він. Відзначимо, що зараз погодинна оплата праці шахтарів застосовується в багатьох країнах, серед яких США, Великобританія та Німеччина.
Введення для шахтарів погодинної оплати праці підтримали в секретаріаті президента (СП). "Чим швидше ми введемо погодинну оплату, тим краще. Хоча я не готовий сказати, наскільки ми інституційно готові до введення такого механізму",- заявив перший заступник голови СП, представник президента в Кабміні Олександр Шлапак.
"Зараз зарплата шахтаря залежить від пройдених ним метрів і тонн добутого вугілля. Через це на шахтах постійно відбуваються грубі порушення техніки безпеки, які приведуть до травматизму та трагічних випадків. Останнім свідоцтвом є вибух на шахті імені Карла Маркса",- говорить голова Незалежної профспілки шахтарів України, народний депутат Михайло Волинець (БЮТ). За його словами, за рахунок введення погодинної оплати праці вдасться знизити травматизм у галузі і домогтися підвищення доходів шахтарів мінімум на 30-40%, а під кінець року - до 100%.
Втім, введення нової системи оплати праці буде сприяти зниженню вуглевидобутку, вважає голова Профспілки працівників вугільної промисловості України, народний депутат Віктор Турманов (Партія регіонів). "Може скластися ситуація, коли людина буде проводити кілька годин під землею, нічого не добуваючи, а йому доведеться платити зарплату. Спочатку потрібно випробувати нову систему на декількох шахтах і тільки потім вводити для всієї галузі",- вважає він. При цьому Віктор Турманов нагадав, що минулого тижня в парламенті вже розглядалися три законопроекти про погодинну оплату праці, але жоден з них не був прийнятий.
Аналітик ВФГ "Сократ" Олексія Мушака вважає, що зниження видобутку вугілля торкнеться лише державних шахт. "На приватних шахтах досить гарні умови праці, тому їх нововведення не торкнеться",- вважає він. Зараз на частку державних шахт доводиться порядку 80% вугілля, що добувається в Україні.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас