СБУ наполягає на збільшенні фінансування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБУ наполягає на збільшенні фінансування

Казна та Політика
216
Збереження практики низького фінансування Служби безпеки України може стати чинником, який стримуватиме ефективність діяльності у сфері забезпечення державної безпеки.
Про це на брифінгу заявила заступник начальника СБУ Світлана Нєжнова, передає кореспондент РБК-Україна.
"На сьогодні фонд оплати праці співробітників СБУ складає 50% від потреби, а на розвиток матеріально-технічної бази виділяється лише 18% від необхідного", - підкреслила вона.
За словами Нєжнової, Служба безпеки забезпечується бюджетними коштами лише на 40-50% від її реальної потреби. А упродовж останніх десяти років рівень забезпеченості бюджетними коштами діяльності СБУ залишається на межі 0,2% від ВВП України, або 40-50% від її реальної потреби. Для порівняння, в європейських країнах сумарні витрати на отримання спецслужб складають 1% від ВВП, зазначила заступник голови СБУ.
Також вона проінформувала, що у зв'язку з недостатнім рівнем фінансування СБУ в аварійному стані знаходиться понад 30% службово-технічних будівель, понад 50% службових приміщень потребують ремонту. За її словами, проблемним залишається питання забезпечення підрозділів спеціальною технікою, озброєнням, захисним спорядженням, автотранспортом. Термінового оновлення потребує існуюче устаткування баз і полігонів антитерористичних підрозділів СБУ. "Така ситуація виникла через те, що 85% коштів направляються на оплату праці, і лише 10-15% - на розвиток матеріально-технічної бази. Для порівняння в європейських країнах питома вага грошового забезпечення співробітників спецслужб становить майже 30%. Відповідне матеріально-технічне забезпечення – майже 70% від загального фінансування", - підкреслила вона.
За словами Нєжнової, кожного тижня надходить 25-30 рапортів від офіцерів і прапорщиків на звільнення від військової служби в СБУ. Мотивація одна - неможливість утримувати родину. На даний момент офіцери СБУ з вислугою до 10 років з вищою освітою і спеціальною підготовкою отримують місячне грошове забезпечення менше заробітної плати працівників найпростіших професій супермаркетів, а молодший офіцерський склад - до 1,5 тис. грн, середній - до 2,5 тис. грн., зазначила вона. Для порівняння, військовослужбовці ФСБ РФ отримують грошове забезпечення в 3-4 рази більше, ніж співробітники СБУ, і в 1,5-2 рази – ніж інші державні службовці РФ. "Темпи зростання фонду оплати праці порівняно з іншими міністерствами і відомствами упродовж 2004-2008 рр. призвели до значного (1,5-2 рази) відставання розміру зарплати співробітників СБУ від працівників інших органів державної влади", - підкреслила С.Нєжнова.
Вона повідомила, що керівництво СБУ при внесенні змін до Закону України "Про СБУ" наполягатиме на включенні до нього відповідної статті щодо здійснення фінансового забезпечення СБУ на рівні не менше 0,5% від ВВП. За словами Нєжнової, указом Президента України від 20 березня 2008 р. Кабінету міністрів доручено під час підготовки законопроекту щодо змін до держбюджету-2008 доопрацювати питання підвищення соціальних гарантій для співробітників СБУ, а також передбачити додаткові витрати СБУ на забезпечення функціонування і реформування органів системи відомства в сумі 1,380 млрд грн. "Проте, в проекті змін до державного бюджету на 2008 р. Мінфіном передбачено лише 6% від цієї суми", - підкреслила Нєжнова.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас