Кабмін затвердив план заходів щодо адаптації економіки України до умов СОТ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін затвердив план заходів щодо адаптації економіки України до умов СОТ

Казна та Політика
284
Уряд затвердив план заходів щодо адаптації української економіки до умов СОТ.
Про це прем'єр-міністр Юлія Тимошенко повідомила сьогодні на прес-конференції, передає кореспондент РБК-Україна.
"Це дасть можливість на певний період мати спеціальний державний захист, і будуть певні державні кроки, які дадуть можливість нашим підприємствам адаптуватися до правил СОТ, - сказала прем'єр.
Відзначимо, раніше голова УСПП, нардеп від ПР Анатолій Кінах повідомляв, що Україні необхідно щонайшвидше прийняти програми адаптації економіки до вступу до СОТ. На його думку, приєднання до секторних угод, зокрема дуже різке зниження митних тарифних ставок, заглиблює втрати великої кількості галузей. "Першочергово потрібно поклопотатися про захист таких галузей як аграрна, харчова, переробна, текстильна, авто- і авіабудування. Крім того, особливу увагу нам необхідно приділити також контролю над ввезенням на територію України генетично-модифікованій продукції", - сказав він.
На думку Кінаха, програма адаптації економіки України до членства у СОТ повинна суміщати три основні напрями: модернізацію системи захисту внутрішнього ринку відповідно до вимог СОТ, підтримку експортних виробництв і вдосконалення структури експорту, структурну перебудову національної економіки і підвищення її конкурентоспроможності відповідно до вимог міжнародної конкуренції.
Нагадаємо, 16 травня Україна стала повноправним членом СОТ. Протокол про приєднання України до Марракешської угоди про створення СОТ був підписаний в Женеві 5 лютого 2008 р. Україна стала 152-м за рахунком членом СОТ.
Процес вступу до системи ГАТТ/СОТ почався 30 листопада 1993 р. Парламент України ратифікував протокол стосовно СОТ 10 квітня 2008 р. Президент України Віктор Ющенко підписав закон ратифікації протоколу про вступ до СОТ 16 квітня.
Згідно зі ст.16 Марракешської угоди про створення СОТ, кожна країна повинна забезпечити відповідність своїх законів, правил і адміністративних процедур її зобов'язанням, передбаченим угодами СОТ. З цією метою в частині законодавчого забезпечення процесу вступу України до СОТ Верховною радою України впродовж 2002-2007 рр. в цілому було прийнято 58 законів. Деякими зобов'язаннями України передбачені певні перехідні періоди.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас