Грищенко: Україна не боїться дорогого газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грищенко: Україна не боїться дорогого газу

Енергетика
300
Україна не боїться європейських (більш високих) цін на газ, які можуть бути введені в 2009 році, і сподівається, що це змусить населення країни більш думати про енергозбереження, заявив посол України в Росії Костянтин Грищенко.
Україна, що залежить від імпортних поставок газу, закуповує переважно середньоазіатське паливо, законтрактоване Газпромом і транзитоване через російську територію. Цього року ціна газу для України становить 179,5 долара за тисячу кубометрів, середньоазіатські країни обіцяють із 2009 року підвищити ціни на свій газ до рівня європейських.
Минулого тижня міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що ціна на газ для України буде підвищена вдвічі, тому що середньоазіатські республіки мають намір підвищити ціни на свій газ. Разом з тим, НАК Нафтогаз України і Газпром заявили, що обидві компанії ведуть переговори, і це питання ще не вирішене.
"Це надзвичайно складна сфера. Будь-яка країна хотіла б мати найдешевші ціни. Але з іншого боку, без виходу на ринкові ціни ми ніколи не досягнемо того рівня енергозбереження, якого хотів би кожний з нас", - сказав Грищенко.
Він також нагадав, що на зустрічі глав двох країн президент України Віктор Ющенко запропонував вести переговори в розширеному форматі НАК Нафтогаз України та Газпром з керівництвом середньоазіатських країн, звідки Україна одержує значну частину газу, що поставляє.
"Це питання перебуває в стадії розробки. Але я думаю, що це одна з можливостей, що цілком реальна, якщо всі елементи наших політичних структур спрацюють", - відзначив посол.
Раніше Президент України Віктор Ющенко запропонував Президенту РФ Дмитру Медведєву провести газові переговори в тристоронньому форматі - Газпром, Нафтогаз і представники азіатських країн.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас