Податковий тягар на українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податковий тягар на українців

Казна та Політика
1917
Міністерство фінансів планує обкласти українських працівників додатковими обов'язковими відрахуваннями з їхніх заробітних плат. Зараз роботодавці відраховують із фонду оплати праці в Пенсійний фонд 33,2%, працівники зі свого окладу 2%. Відповідно до ініціатив Мінфіну, роботодавці будуть відраховувати на 3% менше - 30,2%, відповідно працівникам прийде розставатися вже з 5% своїх зарплат.
Новий тягар
При цьому чиновники головного фінансового відомства країни все-таки подбали про добробут українських трудівників. Як сказано в законопроекті, нова схема буде працювати "з обов'язковим одночасним збільшенням зарплат працівників на відповідну суму". Однак фахівці відзначають, що зробити це буде не так просто.
"Якщо державні організації та компанії можна буде змусити піти на це, то в приватних організаціях нормативно цього зробити не можна, - пояснює депутат від "НУ - НС" Ксенія Ляпіна. - Цю ініціативу Мінфіну можна назвати "здрасьте серед ночі", що, взагалі ж, говорить про компетенцію наших чиновників".
Солідарна з Ляпіною і член комітету з питань податкової та митної політики, комуністка Марина Перестенко. "Я не виключаю, що ця ініціатива в підсумку ляже вантажем на плечі простих громадян", - сказала вона.
Європейський досвід
В той же час депутати вважають, що сама ідея збільшення зборів з фізичних осіб виправдана. За такою схемою працюють багато країн світу. Причому в ряді держав із працівників і роботодавців податки знімають нарівно.
"Це робиться, щоб зменшити навантаження на роботодавців і збільшити інтерес самого працівника до соціальних внесків. Щоб вони розуміли, куди й на що йдуть їхні коштів", - говорить Ляпіна.
При цьому Перестенко відзначає, що до переходу на нову систему відрахувань нас зобов'язує сама пенсійна система, що переживає реформи.
"Зараз у нас персоніфікована пенсійна система, і вона сама по собі припускає, що кожна людина повинна відкладати на себе сама", - відзначає Перестенко.
Андрій Киреєв
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас