Приватизацію запрограмували — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Приватизацію запрограмували

Казна та Політика
413
Минулого тижня Верховна Рада в першому читанні прийняла Програму приватизації на 2008-2012 р. та зміни в закони, покликані осучаснити їх становища. Урядові чиновники запевняють, що новації дозволяють перекрити всі можливості для непрозорого продажу державного майна. Спостерігачі ж запевняють, що при бажанні виверткі інвестори зможуть і надалі по дешевці відрізати привабливі держактиви.
Програма ставить нові цілі та нові завдання.
"Документ пропонує до 2012 р. у цілому завершити приватизацію як соціально-економічний проект реформування власності. У цей період у першу чергу планується продавати об'єкти, подальше перебування яких у держвласності вимагає значних витрат, збиткові підприємства, а також дрібні пакети акцій, які не можуть забезпечити впливу держави на діяльність компанії, і об'єкти незавершеного будівництва", - заявив заступник міністра економіки Анатолій Максюта.
Що стосується стратегічних підприємств, то їх, за словами на Максюти, будуть включати в переліки приватизації виходячи із завдань затверджених урядом програм розвитку галузей. Спостерігачі ж не сумніваються, що, як і зараз, цікаві пропозиції будуть виставляти на аукціони в міру необхідності - щоб латати бюджетні діри. Тим більше що в самій програмі не вказується цільове використання коштів, отриманих від продажу держактивів, зате розширюються можливості Кабміну по формуванню приватизаційних списків.
"Відповідно до нової редакції Закону "Про приватизацію державного майна" можна буде продавати також об'єкти соціально-культурної сфери: санаторно-курортні установи, будинку відпочинку, профілакторії, об'єкти охорони здоров'я, культури та інше", - розповів глава спеціальної комісії ВР із питань приватизації Євгеній Мармазов.
Втім, уряд обіцяє зробити продаж держвласності максимально прозорою. "Програма, по суті, вводить новий механізм приватизації: основним способом продажу стратегічних об'єктів визначається відкритий конкурс. Одночасно документ забороняє встановлювати до їхніх покупців кваліфікаційні вимоги й скасовує поняття "промисловий інвестор", що дотепер дозволяло визначати переможця аукціону ще до його проведення", - говорить глава підкомітету по приватизації комітету Верховної Ради з питань економічної політики Олександр Бондар.
Дрібні пакети (менш 25%) приналежних державі акцій пропонується реалізувати через фондові біржі.
"Продаж держпакетів на біржових торгах буде сприяти збільшенню ліквідності фондового ринку та доходів бюджету від приватизації", - вважає економіст ІК "Трійка Діалог" Ірина Піонтковська.
Та все ж таки законодавчі новації залишають інвесторам шанс придбати вподобаний об'єкт порівняно недорого. Відповідно до змін до Закону "Про приватизацію державного майна" працівникам компанії, виставленої на продаж, надається право на першочергову покупку її акцій на суму 765 грн. (45 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян), причому за ціною в 50% від номінальної вартості. Члени трудового колективу, що викупили цінні папери рідного підприємства, можуть створити госптовариство, що у ході проведення приватизаційного аукціону одержує пріоритетне право на викуп пакета, що залишився (якщо запропоновані їм умови будуть не гірше, ніж в інших претендентів).
"Таким чином, нівелюється сама ідея проведення конкурсів, оскільки відкривається можливість істотно знизити ціну об'єкта, що виставляє на продаж,", - вважає перший заступник голови комітету ВР по правосуддю Юрій Кармазин.
Поставивши метою оптимізацію державних активів, розроблювачі новацій зробили все можливе, щоб позбутися від неліквідів.
"Відповідно до пропонованих змін до законів, що регулюють правила приватизації, колгоспи, фермерські господарства та кооперативи можуть безоплатно одержати 51% акцій сільськогосподарських підприємств, що приватизуються, під інвестиційні зобов'язання. Наприклад, під поставку певної кількості сільгосппродукції. Це значно прискорить приватизаційний процес", - говорить партнер юридичної фірми "ЮСТ Україна" Юлія Курило.
Крім цього, законодавчі зміни знімають діючу зараз заборону на продаж об'єктів незавершеного будівництва.
"Запропоновані виправлення дозволяють реалізовувати їх з дозволу Фонду держмайна. Одночасно до нового власника перейдуть зобов'язання щодо порядку й строків їхнього добудування", - пояснює пані Курило. Втім, отут не обійшлося без курйозів: розроблювачі змін "забули" вказати, що "недобудова" продається разом із земельною ділянкою, що в майбутньому може спровокувати конфлікти між хазяями недобудованого об'єкта й власниками землі, що перебуває під ним. Правда, у профільному парламентському комітеті пообіцяли усунути цю недоробку до другого читання.
Експерти говорять, що остаточне затвердження програми приватизації та виправлень до профільних законів може виявитися не простим. Ці документи були винесені в сесійний зал без рекомендацій комітету ВР по економічній політиці, відповідального за їхній супровід.
"Програма двічі перебувала на розгляді комітету. Однак через неявку на засідання представників Партії регіонів не набиралося кворуму, щоб вирішити рекомендувати Верховній Раді прийняти її в першому читанні", - розповів пан Бондар.
"Регіонали" говорять, що навмисно саботували ці заходи, оскільки вважають за необхідне спочатку прийняти закон, що забороняє продаж стратегічних об'єктів до остаточного прийняття приватизаційної програми. Правда "регіонали", що протестують проти програми приватизації, претензій до її змісту поки не пред'являли. Так що в уряду є шанс умовити їх підтримати такий важливий для себе документ.
Катерина Прищепа
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас