NASDAQ OMX обрав УМВБ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

NASDAQ OMX обрав УМВБ

Фондовий ринок
484
Українська міжбанківська валютна біржа (УМВБ) домовилася про співробітництво з NASDAQ OMX і стала ексклюзивним партнером NASDAQ OMX Group в Україні.
УМВБ підписала угоду про впровадження біржової торговельної системи NASDAQ OMX на УМВБ (Early Start Agreement). "Договір припускає тривале ексклюзивне співробітництво NASDAQ OMX Group та УМВБ в Україні. Зараз створена робоча група, що вивчає потреби українського фондового ринку для наступного створення торговельної інфраструктури.
Програма буде носити модульний характер. Певні модулі можуть бути впроваджені відразу, а якісь - у міру появи необхідності в ринку. На створення дизайнерської моделі піде один-два місяці. А потім ми підпишемо договір на впровадження програмного забезпечення", - повідомив голова правління УМВБ Петро Переверзєв. За його словами, на впровадження нової торговельної системи на біржі піде чотири місяці.
NASDAQ OMX Group надасть УМВБ не тільки технологію - УМВБ буде включена в мережу бірж, що входять у групу (зараз у групу входить вісім бірж, крім NASDAQ). "Зараз ідуть переговори про відкриття якихось секцій, у яких будуть торгуватися іноземні папери - українські на іноземних біржах, іноземних емітентів в Україні. Але для цього необхідно внести законодавчі зміни, які зараз теж розробляються", - відзначив Переверзєв.
ПФТС також займається модернізацією торговельної системи. Її впровадження планується в рамках міжнародного проекту "MICEX - NASDAQ OMX - PFTS Ukrainian Project". Власник програмного забезпечення - NASDAQ OMX, права на програмне забезпечення торговельних місць учасників і шлюзів належать ММВБ. "Торговельна система, що в 2008 р. буде впроваджена на ПФТС, буде мати торговельне ядро NASDAQ OMX плюс сервіси ММВБ. Головною відмінністю нашої ТС від інших можливих проектів є те, що вона буде запущена на реально працюючому ринку - частка ПФТС за п'ять місяців 2008 р. на організованому ринку склала 97%. Торговельна система відразу буде сумісна із брокерськими системами, постачальниками інформаційних продуктів. Що стосується кросс-лістингу, ми будемо це робити після приведення законодавства України у відповідність із законодавством ЄС", - відзначив Максим Саваневський, керівник відділу PR і комунікацій ПФТС.
На думку гендиректора УК "Ренесанс Управління Інвестиціями" Олександра Кочубея, програмні продукти від одного розроблювача на різних біржах підтверджують тенденцію до консолідації біржового сектора, що пройде в Україні та у Росії. Поки успіх впровадження тієї чи іншої системи залежить від того, наскільки глибоко постачальник дозволить програмістам біржі копатися у своїх технологіях.
"Проблема торгівлі біржовими технологіями полягає в необхідності відкривати програмні коди, які дозволяють адаптувати продукти під реалії того чи іншого ринку", - пояснює Олександр Кочубей. На його думку, якщо ММВБ поставить ПФТС уже готові рішення (тобто продукт ОМХ, адаптований ММВБ), а УМВБ у співробітництві з ОМХ напишуть власне програмне забезпечення, більш зручним для ринку буде другий варіант. Фондовик вважає, що самостійна робота над програмним забезпеченням гарантує відкритість програмних кодів, а виходить, можливість постійно підганяти продукти під мінливі вимоги ринку.
Учасники ринку впевнені, якісне програмне забезпечення і відоме ім'я NASDAQ OMX може стати серйозною конкурентною перевагою УМВБ у боротьбі із ПФТС та "Українською біржею". "УМВБ виходить із досить сильними перспективами. Але що стосується кросс-лістингу, то цей проект вимагає нормативного доопрацювання. Я бачу глобальну потребу ринку в такій послузі, це буде дуже вигідно для вітчизняних емітентів, які зможуть вийти на іноземні біржі. Але в контексті сьогоднішньої кризи ліквідності така ідея мені здається передчасною", - вважає гендиректор ІК "Конкорд Капітал" Ігор Мазепа.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас