Банки записали на процедури — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки записали на процедури

Казна та Політика
558
У Верховній раді зареєстрований законопроект, що дозволяє Фонду гарантування внесків фізичних осіб (ФГВФО) вводити тимчасову адміністрацію в банки і позбавляє НБУ права проводити ліквідацію банків. До них повинна буде застосовуватися загальна процедура банкрутства підприємств. Банкіри побоюються, що ця норма може спровокувати рейдерські атаки на банки.
Учора Верховна рада оприлюднила законопроект №2621 "Про внесення змін у деякі закони (щодо ліквідації банків)". Автор документа - народний депутат Юрій Воропаєв (Партія регіонів) - запропонував, щоб тимчасову адміністрацію в банки вводив не тільки Нацбанк, але й ФГВФО, що одержить доступ до банківської таємниці. Для підвищення ефективності роботи тимчасовому адміністраторові пропонується дозволити з дозволу НБУ або ФГВФО "здійснювати викуп, у тому числі примусовий, акцій учасників банку з наступним їх продажем".
НБУ запропоновано позбавити права відкликати ліцензію з наступною ліквідацією банку, тому що на банки буде поширена схема банкрутства, передбачена законом "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".
У деяких випадках НБУ зобов'язаний буде відкликати банківську ліцензію, наприклад за рішенням суду. Однією з підстав для банкрутства банку може стати його нездатність задовольнити в повному обсязі вимоги кредиторів на суму не менше 1000 мінімальних зарплат протягом шести місяців - 0,52-0,6 тис. грн (на 1 квітня 2008 року мінімальна зарплата становила 525 грн, на 1 жовтня складе 545 грн, на 1 грудня - 605 грн). Збанкрутити банк зможуть через суд не тільки його кредитори і Нацбанк, але й власники кредитної установи.
У Нацбанку і ФГВФО згодні з розширенням повноважень фонду. "Ми дуже щільно працювали над цим проектом. Ми хочемо, щоб фонд міг попереджати банкрутство банків, - розповіло Ъ джерело у ФГВФО. - На відміну від нинішніх ліквідаторів, які зацікавлені в довгій ліквідації, фонд хоче якнайшвидше і максимально повно одержати свої гроші. Потрібно підключити фонд, щоб банки не ліквідовувалися, а змінювали власників, і щоб не було виплат з фонду".
Зараз ФГВФО зобов'язаний виплачувати депозити фізичних осіб збанкрутілих банків-членів фонду в розмірі до 50 тис. грн. "Ми за те, щоб ліквідацією банків займався фонд. Він від імені держави виплачує гроші кожному вкладникові і буде зацікавлений працювати більш якісно, щоб потім їх повернути", - упевнений перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов. Про нову схему банкрутства банків у НБУ довідалися від Комерсанта-Украина і вирішили її не коментувати, поки детально не вивчать.
Банкіри не проти участі ФГВФО у процесі ліквідації банків. "Ліквідація за участю фонду - це правильно, але може виникнути конфлікт інтересів вкладник-фізичних осіб і всіх інших", - вважає заступник голови правління Ощадбанку Росії Владислав Кравець. При цьому введення нових підстав для банкрутства банкіри не схвалюють. "Через 600 тис. грн не можна збанкрутити банк, тому що постраждає ще більше вкладників. Це всього 0,8% від мінімального статутного фонду банку, - говорить голова правління Родовід Банку Денис Горбуненко. - Цей пункт потрібно прибрати, щоб він не провокував рейдерські атаки".
Депутати коаліції будуть намагатися вилучити спірні пункти із проекту. "Процес ліквідації фінансових установ істотно відрізняється від інших бізнесів. Банкам універсальна процедура банкрутства не підходить, - заявила народний депутат Ксенія Ляпіна ("Наша Україна-Народна самооборона"). - При банкрутстві вважається, що зарплата насамперед, а вже потім зобов'язання перед контрагентами. А для банків контрагенти - це вкладники".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас