Фрукти лідирують за зростанням цін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фрукти лідирують за зростанням цін

Казна та Політика
414
Держкомстат оприлюднив офіційні дані про інфляцію в травні. Відповідно до них, за минулий місяць індекс споживчих цін виріс на 1,3%. Таким чином, у порівнянні із квітнем інфляція знизила свої темпи більш ніж у два рази (тоді вона становила 3,1%).
Найбільше в травні дорожчали фрукти - на 6,2%. Експерти пояснюють: ростуть ціни на імпортні фрукти, які займають значну частину українського ринку. Однак уже в червні на прилавках з'явиться більше вітчизняної продукції. Тому ціни на фрукти в цілому "заморозяться".
М'ясо подорожчало в травні на 3,9%. Експерт Центру соціально-економічних досліджень "CASE Україна" Володимир Дубровський пояснює: "Імовірно, ціни на м'ясо продовжують рости через перекриті контрабандні потоки. Через це спостерігається дефіцит цього продукту". Ціни на хлібобулочні вироби за минулий місяць виросли на 3,2%, на рибу та рибопродукти - на 2,8%.
У той же час деякі групи товарів почали дешевшати. Овочі в цілому стали доступнішими на 0,1% - якісь дорожчали, інші залишилися на колишньому рівні. Винятком стала тільки картопля, що у травні подорожчала на 8,2%.
Помітно подешевшали яйця - на 13% у порівнянні із квітнем. На кілька відсотків упали ціни на сир, молоко, масло, соняшникову олію, цукор. Продукти із тваринних жирів також сповільнилися в зростанні - з 17% у квітні до 3% у травні.
Зниження темпів інфляції обумовлено настанням літньої пори. "Це звичайне сезонне явище: багато продуктів у цей період традиційно дешевшають", - пояснив Володимир Дубровський.
На думку першого заступника голови Секретаріату президента Олександра Шлапака, за підсумками року інфляція складе 16,6%.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас