Справа на мільйон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Справа на мільйон

Фондовий ринок
764
Держкомісія цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) для посилення надійності роботи компаній з управління активами на ринку інститутів спільного інвестування посилила ліцензійні вимоги до їх статутного капіталу.
Його розмір буде підвищений з 300 тис. євро до 1 млн євро. На думку експертів, це може допомогти ринку позбутися від компаній, що використовують даний вид діяльності для відмивання коштів.
У п'ятницю Міністерство юстиції повідомило, що 30 травня було зареєстровано рішення ДКЦПФР №473 від 24 травня, яким вносяться зміни в ліцензійні умови здійснення професійної діяльності на фондовому ринку з управління активами інститутів спільного інвестування (ІСІ). Відповідно до нових норм, тепер компанії з управління активами (КУА) для одержання ліцензії повинні сформувати сплачений коштами статутний капітал у розмірі як мінімум 1 млн євро (раніше 300 тис. євро). Начальник відділу розвитку законодавства ДКЦПФР Максим Лібанов розповів, що ці поправки внесені відповідно до директив ЄС. "Комісія має право встановлювати і змінювати вимоги до учасників ринку. Це робиться для підвищення надійності їхньої діяльності. Одна справа - зібрати 300 тис. євро, а інша - мільйон. Це бар'єр для виходу на ринок", - сказав він. Компанії, що уже мають ліцензію, зобов'язані привести свою діяльність у відповідність із новими умовам до 2010 року.
За даними Української асоціації інвестиційного бізнесу, в Україні зареєстровано 385 КУА, під управлінням яких перебуває 1003 інвестиційні фонди.
Крім того, КУА протягом своєї діяльності зобов'язані підтримувати розмір власного капіталу на рівні більше 1 млн євро. Якщо компанія вперше одержала ліцензію, то ця вимога можна не виконуватись протягом перших двох років роботи. "Власний капітал - це активи мінус пасиви, і чим вищі вимоги до цього капіталу, тим складніше їм відповідати компаніям, які прийшли на ринок без серйозних планів", - відзначив пан Лібанов. Варто відзначити, що в цьому документі виняток зроблено лише для КУА, що керують винятково активами недержавних пенсійних фондів (НПФ), для яких мінімальний статутний капітал збережений на рівні 300 тис. євро, а власний - 200 тис. євро. "Для КУА-НПФ нормативні вимоги встановлює закон про недержавне пенсійне забезпечення, а комісія порушити норми закону не може", - пояснив чиновник. Учасники ринку стверджують, що нові вимоги комісії приведуть до активного злиття, а також ліквідації дрібних і фіктивних КУА.
"Тепер, перш ніж створити компанію, засновники кілька разів подумають, тому що зараз кожен найдрібніший бізнесмен вважає за необхідне створити КУА, а потім венчурний фонд і перекинути на нього свої активи, щоб уникнути податків", - говорить генеральний директор КУА "Райффайзен Банк Аваль" Вадим Мосійчук.
За словами генерального директора КУА-АПФ "Трійка Діалог Україна" Олександра Панченка, точка беззбитковості для КУА наступає після двох-трьох років роботи, тому, щоб виконувати вимоги щодо підтримки власного капіталу на рівні 1 млн євро, власникам КУА необхідно буде інвестувати у два рази більше коштів. "Протягом наступних двох років буде йти такий же процес, як у Росії два-три роки тому - відхід компаній з ринку, або продаж, або злиття існуючих КУА", - пророкує пан Мосійчук. Хоча пан Панченко впевнений, що ці норми можна обійти: "Завівши гроші в статутний капітал компаній, можна купити на них 'сміттєві' акції - і проблема вирішена, тому необхідно стежити і за тим, що саме становить власний капітал".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас