Інфляція в травні скинула оберти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція в травні скинула оберти

Казна та Політика
940
На селекторній нараді прем'єр-міністр заявила, що Україна приборкала зростання інфляції. "Ми вийдемо на близьку до мінімальної для цього періоду систему інфляційних показників", - заявила Тимошенко.
Зниженню абсолютного показника інфляції в травні сприяли, по-перше, сезонні фактори. По-друге, позначилися дії Національного банку, у тому числі стерилізація грошової маси.
Крім того, знизилися розміри соціальних виплат уряду. "Вони мали дуже сильний психологічний вплив, підтвердили інфляційне очікування. Тепер виплати стихли, голосних кампаній не проводиться. Тому цей ефект загасає", - стверджує експерт центру соціально-економічних досліджень "CASE Україна" Володимир Дубровський.
Ціни ростуть як і раніше
Серед факторів, які сприяють утриманню високого показника зростання цін, аналітики називають політичні розборки у вищих ешелонах влади. На думку провідного експерта економічних програм Центру імені Разумкова Костянтина Кузнєцова, уряд не може в повному обсязі боротися зі зростанням цін, оскільки більшість його ініціатив не підтримуються ні президентом, ні Верховною Радою. "Іде політична боротьба за владу. Рішення уряду або не реалізовують належним чином на регіональному рівні, або блокуються з боку глави держави", - відзначає експерт.
Однак з таким поясненням не згодний заступник голови комітету з питань податкової і тарифної політики, депутат від Партії регіонів Микола Круглов. "Регіонал" вважає, що уряд разом з Держкомстатом свідомо занижує рівень інфляції в країні. "Якихось ефективних дій з боку уряду просто немає. Насправді інфляція навіть вища, ніж озвучені 1,5%, просто уряд навчився маніпулювати цифрами", - сказав народний депутат.
Незадоволений роботою уряду і колишній міністр економіки, "регіонал" Анатолій Кінах. "За перші 4 місяці 2008 року індекс зростання промислових товарів склав близько 19%. Це дуже високий показник, - відзначає він. - Через кілька місяців це стане додатковим стимулом до зростання цін на продукти харчування".
22% під кінець року
Що стосується прогнозів на 2008 рік - вони залишаються колишніми - 20-22%. "За підсумками травня інфляція в річному вирахуванні склала 31%. Ми очікуємо, що до грудня вона вийде на 21%", - констатує експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
Щоб поліпшити показники, Україні необхідно в першу чергу проводити комплексні реформи, особливо в сфері аграрного господарства. "У державі повинні існувати довгострокові програми розвитку. Як тільки починається посівна кампанія або збирання врожаю, у нас починаються проблеми. Коли буде підтримка державою аграріїв, тоді і не буде таких проблем із цінами на продукти харчування, як зараз", - резюмує Кузнєцов
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас