Рада ПФТС узгодила впровадження на біржі нової торговельної системи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада ПФТС узгодила впровадження на біржі нової торговельної системи

Фондовий ринок
334
Фондова біржа ПФТС (Київ), що зіткнулася останнім часом з необхідністю термінової модернізації своєї торговельної системи через зрослу активність учасників ринку, буде впроваджувати нову торговельну систему в рамках реалізації міжнародного проекту MICEX - NASDAQ OMX - PFTS Ukrainian Project.
Таку пропозицію менеджменту ПФТС схвалила у вівторок рада біржі, повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" у прес-службі ПФТС увечері у вівторок.
"Власником прав на програмне забезпечення торговельної системи є NASDAQ OMX, права на програмне забезпечення торговельних робочих місць учасників і шлюзів належать ММВБ", - відзначили на біржі.
За словами президента ПФТС Ірини Зорі, які процитували в прес-службі, торговельна система забезпечить торги акціями, облігаціями, інвестиційними сертифікатами, які зараз котируються на ПФТС, а також РЕПО з акціями та облігаціями, операції з деривативами, грошовими інструментами.
Крім того вона буде підтримувати методики ринку заявок, ринку котирувань, кліринг, а також для інтернет трейдингу забезпечить взаємодію із брокерськими системами (GLTrade, ORC, QUIK, SmartTrade) і депозитарієм.
ПФТС відзначає, що оскільки за 5 місяців 2008 року кількість угод зросла в 2,5 рази в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, важливою є продуктивність нової торговельної системи, у якій може оброблятися понад 700 тис. заявок та укладатися більше 400 тис. угод за торговельну сесію, тоді як сьогодні їхній рахунок іде на сотні.
"Адаптацію і запуск нової торговельної системи на українському ринку планується завершити до кінця 2008 року, впровадження і подальший супровід торговельної системи передбачається здійснювати на підставі угоди між ПФТС і ММВБ", - додали в прес-службі.
Один з членів ради ПФТС повідомив агентству, що на першому етапі технічної модернізації українській біржі вистачить наявних фінансових ресурсів.
Він додав, що паралельно із цією роботою буде тривати процес корпоратизації ПФТС, щоб біржа була готова здійснити більш серйозне фінансування у випадку виникнення такої необхідності.
Співрозмовник агентства уточнив, що на минулому засіданні рада не розглядала можливі варіанти акціонування біржі після завершення її корпоратизації. Найімовірніше вони будуть готуватися до наступного її засідання, повідомив він.
ПФТС була створена в 1995 році за сприяння Агентства міжнародного розвитку США і з використанням торговельної системи ринку котирувань NASDAQ для малоліквідних ринків.
З початку цього року біржа ПФТС, що є дочірнім підприємством однойменної асоціації, працює з постійними перебоями, крім того, вона так не змогла запустити на повну потужність раніше анонсований ринок заявок. Негайно скликана рада ПФТС вирішила прискорити впровадження модернізованої торговельної системи і рекомендувала провести корпоратизацію біржі, щоб вона мала можливість залучати необхідні для розвитку інвестиції та технології. У цей час рішення про корпоратизацію вже прийнято, на першому етапі 100% акцій буде належати асоціації, що зараз нараховує 299 членів..
За даними Держкомісії цінних паперів і фондового ринку, в Україні працюють дев'ять фондових бірж й одна торгово-інформаційна система, обсяг торгів на яких в 2007 році склав 36,833 млрд гривень, що на 26,7% більше, ніж за аналогічний період 2006 року. Частка ПФТС на організованому ринку дорівнювала 87,7%. За п'ять місяців поточного року обсяг торгів на ПФТС досяг 18,3 млрд грн, а частка на організованому ринку склала 97,2%. У біржовому списку ПФТС знаходяться 958 цінних паперів.
NASDAQ OMX - друга за обсягами торгів і капіталізації біржа у світі, у лістинг якої входять близько 3900 компаній з 39 країн світу. Обсяг торгів акціями на ній в 2007 році перевищив $17 трлн. NASDAQ OMX є також найбільшим провайдером торговельних і клірингово-розрахункових технологій, на яких працюють понад 60 бірж, депозитаріїв і клірингово-розрахункових компаній в 50 країнах світу.
Московська міжбанківська валютна біржа (ММВБ, MICEX) за підсумками 2007 року ввійшла у двадцятку найбільших у світі, обслуговуючи 6 ринків: фондовий, валютний, державних цінних паперів, стандартних контрактів, грошовий і товарний. Середньоденний оборот на ММВБ у першому кварталі 2008 року склав $19,2 млрд, з яких близько 60% припадає на фондовий ринок. Частка фондової біржі ММВБ на російському біржовому ринку оцінюється на рівні близько 99%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас