Банки розщедрились мимоволі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки розщедрились мимоволі

Кредит&Депозит
3214
Запекла боротьба уряду з інфляцією залишила банки без готівкових гривень. Щоб продовжити роботу та одержати мінімальний ресурс для видачі кредитів, фінансисти змушені демонструвати щедрість.
Сьогодні банки піднімають процентні ставки по депозитах щотижня і не на 0,5 процентних пункту, як раніше, а на 3-5 п.п. За даними компанії Простобанк Консалтинг, у травні середня ставка по депозитах з можливістю зняття і поповнення коштів склала 13,4% у гривні, 9,3% у доларах і 7,2% у євро. Тільки за місяць ставки виросли на 1,7 п.п. у гривні, 1 п.п. у доларах і 0,3 п.п. у євро.
По депозитах зі зняттям відсотків та основної суми наприкінці терміну дії договору збільшення менш значне: 0,6 п.п. у гривні, 0,4 п.п. у доларах, 0,5 п.п. у євро. Однак середні ставки по таких внесках уже досягають 15,6% у гривні, 11,2% у доларах і 9,1% у євро.
Але це не межа щедрості банкірів. Процентні ставки по внесках у деяких банків уже наближаються до 20% річних у гривні. Так, у п'ятницю Перший український міжнародний банк оголосив про запуск нового депозиту "Суперзростаючий". Процентна ставка в гривні по ньому становить 20% річних.
"Вартість життя росте - вартість грошей теж. НБУ не випускає гривню на ринок, а банки, природно, хочуть кредитувати, і національну валюту їм ніде брати, тільки у своїх же громадян", - пояснює начальник департаменту заощаджень ПриватБанку Андрій Шульга. Саме тому банкіри говорять, що зараз саме час нести свої заощадження в банк.
Втім, вище 20% по гривневих внесках вони навряд чи зможуть запропонувати клієнтам. "Подальше зростання малоймовірне, це видно і з настрою експертів у банках. Так, на найближчі три місяці кошти залучають під 17 - 20% річних, а на більш тривалий термін ці ставки в межах 16 -18% річних", - говорить консультант з банківських послуг FINANCE.UA Антон Фролов.
Банкіри і самі сподіваються, що їм не прийдеться піднімати ставки. "Я сподіваюся, що ставки рости більше не будуть, тому що їхнє зростання знаменує і зростання інфляції. Треба вкладати зараз, тому що до середини літа ставки будуть знижені", - говорить Шульга.
"Сподіваюся на стабілізацію процентних ставок", - доповнює його перший заступник голови правління АКБ "Європейський" Тетяна Шмелькова.
За матеріалами:
24.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас