Податком обкладуть кожен папір — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податком обкладуть кожен папір

Казна та Політика
951
Комітет Ради з питань податкової та митної політики готує законопроект, що дозволяє переносити на майбутнє збитки по кожному цінному папері. Прийняття документа може знизити привабливість інвестування у фондовий ринок.
Поправки в податкове законодавство, які зараз перебувають у розробці, будуть стосуватися особливостей переходу на стандартні форми міжнародного фінансового звіту, говорить ініціатор змін, голова комітету з питань податкової та митної політики Верховної Ради Сергій Терьохін. Будь-яка витрата по угоді буде визнаватися тільки у зв'язку з одержанням доходу. Природно, обкладатись податком будуть лише прибуткові угоди.
Переносити збитки на майбутні періоди можна буде тільки в рамках певного емітента, а не будь-які збитки, як зараз. У такому випадку не можна буде списувати збитки, які виникають при управлінні сміттєвими акціями, на зменшення оподатковуваного прибутку по нормальних акціях або будь-яких цінних паперах. Ці норми будуть діяти як для юридичних, так і для фізосіб.
За словами Сергія Терьохіна, цей спосіб поламає багато систем або підходів з нереалізації прибутку. А що-небудь стимулювати або пригнічувати, за словами депутата, він не планує - податки повинні бути нейтральними стосовно економіки. З іншого боку, він зменшить кількість угод на фондовому ринку, тому що буде невигідно займатися таким податковим плануванням. Торік обсяг угод, за даними ДКЦПФР, склав 754,31 млрд. грн.
Віце-президент КУА "Кінто", голова комісії УАІБ з питань оподатковування Анатолій Федоренко відзначає, що сама ідея поопераційного виведення для цілей оподатковування фінансового результату операцій із цінними паперами (фінансовими активами) не нова. Її давно просуває Державна податкова адміністрація, і вона є в одному із проектів Податкового кодексу.
Анатолій Федоренко вважає, що введення нового порядку може негативно позначитися на прибутковості ринку і, відповідно, на обсягах реінвестицій у цінні папери (корпоративні права). Тому виникає питання - що краще для економіки: зростаючий обсяг інвестицій при обмежених доходах бюджету від оподатковування операцій з фінансовими активами чи збільшені податкові зобов'язання інвесторів при обсягах, що скорочуються, інвестицій. Крім того, впровадження поопераційного податкового обліку і виведення поточного фінансового результату операцій з фінансовими інструментами вимагає (заради справедливості) одночасної відмови від ведення податкового обліку в розрізі окремих видів фінансових інструментів і від перенесення збитків на майбутні періоди (у цьому випадку поточні збитки повинні відразу ж відноситися на валові результати звітного періоду).
Перехід на поопераційний податковий облік фінансових результатів знизить економічну привабливість фінансових інвестицій для профучасників та інвесторів, насамперед портфельних, оскільки під оподатковування буде попадати весь поточний прибуток від інвестиційних операцій, у тому числі реінвестований в джерела одержання, чого зараз нема, вважає Анатолій Федоренко. У той же час поточні збитки (негативне сальдо) по операціях із цінними паперами податкові органи будуть прощати платникам податку, переносячи їх на майбутні періоди.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас