High-tech усьому голова. Огляд ринків за тиждень (26 - 30 травня) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

High-tech усьому голова. Огляд ринків за тиждень (26 - 30 травня)

Валюта
481
Світові ринки
Минулого тижня негативні економічні новини вочевидь перекривали позитивні. З останніх слід зазначити показник інфляції в США, що продовжив зниження. Але, судячи з поточних цін на нафту, це тимчасове явище. Промисловий сектор стабільно тримається на досягнутому рівні. Погана ж новина в тому, що сильне падіння демонструє споживання, і зберігаються проблеми в житловому секторі. Минулого тижня вийшли уточнені дані з ВВП США, які не надовго ощасливили інвесторів. Переглянутий вже в друге показник ВВП склав 0,9% проти раніше встановленого 0,6%. Корекція показника догори, в основному, стала можливою через зниження рівня імпорту.
На вихід останнього звіту про особисті доходи споживачів у США ринок відреагував ростом, хоча чому радіти - не зрозуміло. В цілому індикатори вийшли вкрай слабкими. У квітні зростання особистих доходів знизив темпи до 0,2% після росту в березні на 0,4%. Споживачі продовжують перебувати в пригніченому стані: індекс споживчої довіри впав ще на 5 пунктів - до 57,2. Це найнижча позначка з 1992 року. Але ще більш важливо, що 12-місячні очікування інфляційного росту здійнялися ще на 7.7%. Приємним сюрпризом минулого тижня стали результати звіту про замовлення на товари тривалого користування. Основне значення індикатора у квітні впало ще на 0,5%. Але, без урахування транспортного сектора, замовлення на товари тривалого користування підскочили у квітні на 2,5% після росту в березні на 1,7%. Що стосується багатостраждального житлового сектора, то, навіть незважаючи на зненацька позитивний звіт з продажів нових будинків у США, у цілому ситуація залишається дуже депресивною. У квітні продажі нових будинків зросли на 3.3% після драматичного падіння в березні на 11%.
Минулий робочий тиждень у США бува вкороченим: у понеділок торги були закриті. У вівторок після відкриття сесії ринок акцій почав зростання завдяки падінню цін на нафту та підбадьорюючі дані про продажі нових житлових будинків. У найбільшому фаворі у вівторок перебували акції технологічного сектора. Особливо високим попитом користувалися акції Apple. Компанія зробила новий крок у просуванні свого смарт-фона iPhone на світові ринки. Як повідомило інформаційне агентство Dow Jones Newswires, Apple підписала угоду зі шведською телекомунікаційною компанією TeliaSonera, що працює на ринках Північної Європи. У другій половині 2008 р. TeliaSonera забезпечить підключення iPhone до своїх мереж у Швеції, Норвегії, Данії, Фінляндії, Латвії, Литві й Естонії.
До числа найважливіших корпоративних новин належать повідомлення іпотечної компанії Countrywide про те, що 25 червня відбудуться збори її акціонерів, на якому на голосування буде поставлено питання про покупку цієї компанії банківською корпорацією Bank of America. Компанія MasterCard, оператор міжнародної системи платіжних карт, представила в четвер дуже оптимістичний прогноз із зростання доходів та прибутку в 2008 р. і в довготерміновій перспективі. Харчова компанія Heinz поліпшила прогноз з прибутку на найближчу перспективу, а компанія Corning, яка виготовляє стекло для рідко-кристалічних дисплеїв та оптоволоконний кабель, підтвердила прогноз з прибутку за поточний квартал. Комп'ютерна компанія Dell, яка займає друге місце на світовому ринку персональних комп'ютерів і третє місце на ринку серверів, представила звіт за I фінансовий квартал, що закінчився 2 травня. Чистий прибуток компанії склав в I кварталі $784 млн. або 38 центів на акцію, збільшившись на 3,3% у порівнянні з тим же кварталом минулого року. Квартальні доходи Dell зросли на 8,8%, до $16,0 млрд. Отримані показники перевищили середні прогнози аналітиків, що припускали чистий прибуток у розмірі 34 цента на акцію та доходи в розмірі $15,7 млрд.
Зараз же на ринку акцій США активна покупка в одних сегментах ринку супроводжується продажами в інші. У фаворитах - дві великі групи: індустрія високих технологій і сировинні галузі разом з обслуговуючими їх секторами, включаючи машинобудування та транспортний сектор. У немилості в інвесторів перебувають галузі, безпосередньо пов'язані із кредитною кризою, спадом на американському ринку житла та американською споживчою сферою. Тобто, це банківська галузь, домобудівна індустрія, роздрібний сектор та автомобільна промисловість.
У Європі котирування перебувають під тиском корпоративних новин. Так само на хід торгів як і раніше впливає динаміка цін на нафту.
Підсумки тижня на фондових біржах світу представлені нижче:
Український ринок
За минулий тиждень індекс ПФТС знизився на 0,8% при середньоденних обсягах торгів в $20 млн. Негативну динаміку продемонстрували як акції першого (-0,7%) так і другого ешелону (-2,7%).
У галузевому розрізі, очевидними аусайдерами стали акції машинобудівників, які впали в середньому на 2,7%. А металургам та електроенергетичним компаніям вдалося підрости, у середньому на 0,5% й 1,1% відповідно.
Топ-10 емітентів минулого тижня з обсягів торгів
За матеріалами:
Арт Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас