Мінпаливенерго знайшло, як ще можна підвищити ціни на газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінпаливенерго знайшло, як ще можна підвищити ціни на газ

Енергетика
304
Подорожчання газу найближчим часом відчує на собі не тільки промисловість, але й населення. Як стало відомо, уже до кінця тижня НАК "Нафтогаз України" звернеться в НКРЕ із пропозицією збільшити тарифи на розподіл палива для облгазів на 35-50%.
Це приведе до підвищення тарифів на газ для кінцевих споживачів на 4,5-10%. Промисловці виступають проти цієї ініціативи. Однак експерти вважають, що зупинити зростання тарифів не вдасться - їхній нинішній рівень не дозволяє покрити видатки на розподіл газу.
Як повідомляє прес-служба Міністерства палива та енергетики, у п'ятницю голова відомства Юрій Продан провів засідання робочої групи з питань діяльності облгазів. Під час наради пан Продан доручив НАК "Нафтогаз України" прискорити узгодження з розподільними газопостачальними компаніями (облгазами) підвищення тарифів на транспортування природного газу. Серед причин перегляду тарифів називаються підвищення заробітної плати і збільшення інших витрат компаній. Від більш докладних коментарів у Мінпаливенерго відмовилися.
Як пояснило високопоставлене джерело в департаменті нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Мінпаливенерго, свої пропозиції "Нафтогаз" може направити в Національну комісію регулювання електроенергетики (НКРЕ) уже в четвер. "Пропозиції від більшості облгазів уже зібрані. Фактично всі вони вимагають підвищення тарифів на постачання палива на 35-50%. Швидше за все, "Нафтогаз" прийме ці пропозиції, оскільки вони обгрунтовані", - припустив співрозмовник.
В Україні працюють більше 53 облгазів, які поставляють паливо по розподільних газопроводах всім категоріям споживачів: промисловості, ТКЕ і населенню. За даними Мінпаливенерго, у ціні газу вартість транспортування займає 15-20%. Таким чином, збільшення тарифів підніме ціну газу для кінцевих споживачів на 4,5-10%. Зараз вартість газу для населення становить близько $68, для промисловості - $320 за тисячу кубометрів.
В облгазах схвалюють ініціативу міністерства. "Більша частина облгазів зараз працює з негативною рентабельністю мінус 10-15 відсотків. Тому багато компаній мають борги перед самим "Нафтогазом". Якщо НАК зможе домогтися реалізації наших пропозицій у НКРЕ, це дозволить поправити фінансову ситуацію. І сплатити борг "Нафтогазу", - говорять у прес-службі "Луганськміськгазу".
Нагадаємо, 6 травня прем'єр-міністр Юлія Тимошенко доручила НАК "Нафтогаз України" домогтися повного погашення заборгованості облгазів перед компанією, що зараз досягає $250 млн. У дорученні прем'єра говориться, що "Нафтогаз" повинен застосувати всі можливі заходи для того, щоб повернути кошти - аж до банкрутства облгазів.
Однак опитані вчора промисловці розкритикували ініціативу Мінпаливенерго і "Нафтогазу". Вартість природного газу з початку року виросла з $290 до $320 за тисячу кубометрів. Тепер нам готують ще одне подорожчання. Таке враження, що промисловці стали просто "дійною коровою", - обурюється генеральний директор ММК ім. Ілліча Володимир Бойко. Нагадаємо, з 1 травня газ для промисловості подорожчав на 10%, а із червня його вартість збільшиться ще на 3% і досягне 1476,71 грн за тисячу кубометрів. В "Дніпроазоті" пообіцяли звернутися зі скаргою в Антимонопольний комітет (АМКУ).
Втім, директор газотрейдингової компанії "Олгаз-інвест" Юрій Коровін невисоко оцінює шанси промисловців на скасування підвищення тарифів через АМКУ. "Відповідно до чинного законодавства Антимонопольний комітет дійсно може зобов'язати монополістів, до яких належать облгази, не підвищувати тарифи. Але, по-перше, таких прецедентів в Україні ще не було. А по-друге, навіть якщо АМКУ і прийме рішення, облгази завжди зможуть оскаржити його в суді, адже в них є досить підстав для підвищення тарифів - на сьогодні вони працюють із негативною рентабельністю", - відзначає юрист юридичної фірми "Пєсков і партнери" Геннадій Пєсков
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас