Ринок акцій ввійшов в анабіоз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок акцій ввійшов в анабіоз

Фондовий ринок
734
Збільшення обсягу торгів на фондовому ринку експерти пояснюють боротьбою за місце в рейтингу торговців ПФТС. Реальних угод на ринку було дуже мало.
Затишшя, інертність, невизначеність - так характеризували аналітики стан українського фондового ринку минулого тижня. Хоча, якщо подивитися офіційну статистику ПФТС, то може скластися враження, начебто торгівля на ринку йде на повний хід. Так, за п'ять торговельних сесій (з 23 по 29 травня) обсяг торгів акціями досяг 552 мільйонів гривень - це майже в 2 рази більше, ніж тижнем раніше. Індекс ПФТС за цей же час виріс на 1%.
Проте оптимізму в аналітиків мало. Збільшення обсягів торгів вони пояснюють боротьбою за місце в рейтингу торговців ПФТС, а зростання індексу - недосконалою методикою розрахунку. "Якщо виключити всі технічні угоди, то обсяги торгів були мізерні. Ціни на ліквідні акції коливалися в дуже незначному діапазоні - плюс-мінус 0,5%. Зараз на ринку встановився бічний тренд: більшість учасників вважає, що купувати акції ще дорого, а продавати вже дешево", - розповідає старший трейдер інвесткомпанії "Фоїл Сек’юрітіз" Вадим Самар.
З колегою погоджується аналітик "Парекс Есет Менеджмент" Олексій Дударенко. "Активність на біржі дуже низька, покупців майже нема, кількість паперів, на які є реальний попит, можна перерахувати на пальцях однієї руки", - говорить він.
Немає гривні - немає торгів
Серед причин такого "сонного" стану ринку експерти в першу чергу виділяють тривалі проблеми із гривневою ліквідністю. Крім того, на початку тижня негативні настрої переважали і на світових майданчиках. Хоча за підсумками тижня більшість фондових індексів розвинених країн закрилися в "плюсі": американський Dow Jones IA показав +0,2%, японський NIKKEI - +1%, німецький DAX - +1,5%. Зростання світових індексів аналітики пояснюють зниженням цін на нафту на 5% і гарною статистикою зі США, що вийшла в минулу середу. Втім, на думку експертів, український ринок зараз глухий до гарних новин через океан та у найближчій перспективі буде залежати в основному від політики рідного уряду щодо регулювання кількості грошей в економіці.
Віртуальні інвестиції редакції минулого тижня принесли самі збитки - сумарне зменшення вартості наших активів склало 17,7 тисячі гривень. При цьому портфелі "Дела" проявили дивну солідарність - всі вони подешевшали, причому майже на однакову суму. З невеликим відривом у змаганні лузерів "переміг" "Агресивний", втративши майже 7 тисяч гривень, "Збалансований" показав "мінус" 5,5 тисячі гривень, втрати "Консервативного" склали 5 тисяч гривень.
"УкрАВТО" повертає позиції
Портфель із агресивною стратегією інвестування за минулий тиждень втратив майже 1,3% своєї вартості. Незважаючи на це, відразу 5 паперів у складі "Агресивного" виросли в ціні.
Найкращий результат продемонстрували акції "УкрАВТО" - +3,5% (тут і далі вказується ціна покупки (BID) - і це цілком закономірно. Справа в тому, що тижнем раніше папери "УкрАВТО" без яких-небудь істотних причин подешевшали більш ніж на 20%, і подібний ціновий "відскік" був спрогнозований аналітиками ще тиждень тому. Своє поступальне подорожчання продовжили акції Південного ГЗК (+1,1%). Порадував "Мостобуд" - акції цієї компанії припинили двомісячне падіння і за минулий тиждень виросли в ціні на 0,3%.
Серед невдах "Агресивного" особливо "виділилися" акції Дружковського машинобудівного заводу (-7,7%), "Крименерго" (-4,8%) і "Дніпроспецсталі" (-5,04%). Причини здешевлення паперів "Дніпроспецсталі" ті ж, що й тиждень тому. "Багато інвесторів та аналітиків закладали у вартість акцій "Дніпроспецсталі" плани компанії щодо проведення найближчим часом IPO. Після зміни власника ринок не знає, чого очікувати від нового акціонера і від чого відштовхуватися при оцінці цього емітента", - пояснює аналітик великої інвесткомпанії. Невтішні результати продемонстрували папери інвестфондів, що входять до складу "Агресивного" - "Преміум-фонд Енергія" втратив 4,2%, "Синергія-4" - 2,8%.
Компанії "Центренерго" держава не перешкода
"Збалансований" втратив 1,26%. При цьому співвідношення акцій, що виросли, та акцій, що впали у ціні, у його структурі за підсумками минулого тижня було майже однаковим: 4 папери виросли в ціні, 1 - не змінився і 5 - подешевшали.
Найбільшу лепту в знецінювання "Збалансованого" внесли акції Укрсоцбанку, знизившись на 2,5%. Причому ці папери були одними із найпопулярніших на ПФТС - з ними була укладена 51 угода на суму більше 39 мільйонів гривень. У той же час акції другої банківської "фішки", Райффайзен Банку Аваль, продемонстрували зростання - +0,9%.
Позитивну динаміку продемонстрували компанії металургійного сектора: лідер "Збалансованого" минулого тижня - "Азовсталь" - подорожчав на 2,56%, "Арселор Міттал Кривий Ріг" - на 1,8%, а папери Єнакіївського метзаводу (ЄМЗ) не змінилися в ціні. На думку аналітика інвесткомпанії "Мілленіум Капітал" Юрія Рижкова, акції "Азовсталі" та ЄМЗ зараз торгуються значно нижче від своєї справедливої вартості і ця обставина здатна надавати їм підтримку навіть на слабкому ринку.
Один із кращих результатів у складі "Збалансованого" показали папери "Центренерго" (+2,49%). Зростання вартості "генераторів" для експертів стало несподіванкою. Справа в тому, що минулого тижня відбулася не найпозитивніша для компаній, що генерують, подія - 29 травня Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) підняла більш ніж на 25% тарифи на електроенергію "Енергоатому" та "Укргідроенерго". "Піднявши ціну на продукцію цих компаній, НКРЕ проте буде намагатися стримати зростання оптової ціни електроенергії. А зробити вона це зможе тільки за рахунок зменшення рентабельності теплових "генераторів", - пояснює аналітик інвесткомпанії "Альфа Капітал Україна" Максим Микуляк.
Золото впало, але обіцяє піднятися
В останній місяць коливання вартості "Консервативного" зовсім не відповідають його суті, а саме - приносити невеликий, але стабільний дохід. Протягом усього травня активи цього портфеля змінювалися в ціні із запаморочливою швидкістю: плюс-мінус 10 тисяч гривень за тиждень стало для нього звичною справою.
Такою турбулентністю "Консервативний" зобов'язаний винятково золоту. Ціна на жовтий метал у світі останнім часом стабільністю не відрізняється. От і за минулий тиждень вона знизилася більш ніж на 3,3%, що здешевило активи "Консервативного" майже на 3,5 тисячі гривень. "Вартість золота минулого тижня знизилася більш ніж на 50 доларів за одну тройську унцію. Падіння відбулося через посилення американського долара, високі ціни на нафту, а також істотний відтік грошей зі світових ринків дорогоцінних металів на американський фондовий ринок", - пояснює аналітик Української біржі дорогоцінних металів Ірина Кириєнко.
Долар, що зміцнюється, негативно відбився на вартості нашого депозиту в євро - він подешевшав на 1,2%, або 1000 гривень.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас