Як витягнути гроші зі збанкрутілої КС? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як витягнути гроші зі збанкрутілої КС?

1618
Вкладники збанкрутілих в Одесі кредитних спілок "Афіна" і "Південна Пальміра" уже півтора роки намагаються повернути свої гроші. Зробити це досить непросто. Усім, хто, не перевіривши спілку, біжить розміщати внески під 30-36% річних, буде досить цікаво довідатися про те, наскільки складно їх іноді буває витягти назад.
Почалася ця історія більше двох років тому, коли в Одесі "намалювалися" дві кредитні спілки (КС) - "Афіна" і "Південна Пальміра".
Доля цих двох контор складалася абсолютно по-різному. Але до сьогоднішнього дня вони підійшли в практично однаковому стані: де-факто банкрути - біля офісів юрби стражденних вкладників, нескінченні судові розгляди, феєрверки порушуваних кримінальних справ і з кожним днем тане, немов весняний лід, надія членів КС на те, щоб коли-небудь повернути свої заощадження.
36% і нуль на виході
Першою "вибухнула" кредитна спілка "Південна Пальміра". По суті, вона не встигла навіть толком попрацювати. Діяльність ця КС почала у вересні 2006 року, орендувавши офісне приміщення в престижному бізнес-центрі "Морський" в Одесі. У місцевих засобах масової інформації почалася агресивна рекламна кампанія, що сповіщала про те, що спілка приймає внески під 36% річних із щоквартальною виплатою відсотків.
Про те, яким же чином кредитна спілка збирається заробляти, щоб повертати вкладникам настільки "солодкі" відсотки, у рекламних оголошеннях не було сказано ні слова. На принаду встигло клюнути 78 чоловік - переважно пенсіонери, люди похилого віку, ветерани війни і праці. Суми вносили різні - від 3-5 тис. грн. до 100 тис. грн., оформлювалися вони як додатковий пайовий внесок до обов'язкового і вступного внесків.
Уже в середині січня 2007 року УМВС України в Одеській області поширило інформацію про те, що "...викритий голова правління кредитної спілки, що, не зареєструвавши організацію як фінансову установу і не маючи відповідної ліцензії, незаконно одержав від громадян внески на загальну суму понад 2 млн. грн". Відносно згаданої посадової особи, яким виявився керівник КС "Південна Пальміра" В'ячеслав Загускін, була порушена кримінальна справа за ознаками злочину, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України (присвоєння, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).
Правда, спочатку вкладники злякалися не сильно. Адже в кожного на руках було повідомлення про те, що кошти застраховані в Одеській філії ЗАТ "Страхова компанія "Україна". Однак потім з'ясувалося, що, по-перше, страхова компанія укладала відповідні договори із кредитною спілкою в особі Загускіна, тому члени КС формально не були стороною договору. А по-друге, як страховий випадок була зазначена "втрата коштів" вкладників. Але хіба керівництво кредитної спілки гроші губило? По суті, ні. Як запевняла помічниця голови правління, що декілька разів приходила на зустрічі членів "Південної Пальміри", які намагалися створити щось на зразок "комітету порятунку", гроші вкладників були вкладені в справу (правда, у яку справу, вона так і не сказала), і тільки несподіваний "наліт" міліції не дозволив спілці виконати свої зобов'язання щодо виплати відсотків. Побічним доказом того, що кошти вкладників працюють, називалася та обставина, що міліція під час обшуку офісу виявила 70 тис. грн.
Голова правління КС "Південна Пальміра" був спочатку затриманий, а потім відпущений під підписку про невиїзд.
Втім, ходили завзяті чутки, що знаючі люди в неофіційних бесідах стверджували, що, мовляв, створювалася "Південна Пальміра" зі свідомо "кидальною" метою. Версія бродила в місті зовсім фантастична: нібито голова правління заборгував шановним людям солідну суму грошей. Тому йому і дозволили створити кредитну спілку, а потім крізь пальці до пори до часу дивилися на явні порушення в діяльності фінансової організації. Зрозуміло, це не більш ніж домисли роздратованих вкладників та охочих до порожніх розмов городян :).
30% і той же результат
Інша спілка - "Афіна" - була створена у травні 2005 року і відразу ж включилася в "боротьбу" за вільні кошти громадян. Аргументи в кредитної спілки були вагомі: депозити - під 30% річних, кредити пропонувалися під 36%. Основними рекламними носіями стали місцеві телевізійні канали і найбільш популярні одеські газети, причому розміщалися оголошення КС "Афіна" винятково в прайм-тайм на ТВ і на перших смугах друкованих видань.
Чисельність членів кредитної спілки доходила до 2,5 тис. чоловік. Сьогодні залишилося 1634 "багнета". З них трохи більше 600 чоловік - позичальники, які повинні повернути взяті раніше кредити на загальну суму 20,5 млн. грн., а 971 людина - вкладники, які чекають повернення своїх депозитів і пайових внесків у розмірі 30 млн. грн. Також у числі боржників називали київську страхову компанію "Алькона", що заборгувала кредитній спілці 13,77 млн. грн. страхового відшкодування.
Проблеми в КС "Афіна" почалися в листопаді 2006 року. Як вважає колишній голова правління Вадим Хилимончук, причиною стала відмова "Афіни" вступати в Одеську обласну асоціацію кредитних спілок, що об'єднує старожилів ринку фінансових послуг і провідні КС регіону. Мовляв, "Афіна", що і так дратувала "ветеранів" кредитного руху своєю грамотною маркетинговою і рекламною політикою, відмовою йти в підпорядкування Асоціації підписала собі смертний вирок. Смішно, та й годі! Але правдиві причини банкрутства спілки так і залишилися загадкою.
Хоча фігурує одна досить дивна версія: нібито спочатку одеська філія страхової компанії "Алькона" в односторонньому порядку розірвала договірні відносини із КС "Афіна", відмовившись виконувати зобов'язання з виплати страхового відшкодування, причому по випадках, що стосувалися страхування кредитів на дуже солідні суми. У рамках даної версії ситуація виглядає так, начебто в борг бралися великі гроші, потім позичальник повідомляв про неплатоспроможність, після чого страхова компанія відмовлялася від виплати страхового відшкодування - і весь цей ланцюжок був заздалегідь задуманий недругами КС "Афіна". Посилаються навіть на судові рішення Господарського суду Києва і Київського апеляційного господарського суду про те, що СК "Алькона" повинна повернути кредитній спілці більше 14 млн. грн. Рішення, втім, не виконані дотепер.
Ну а потім за КС "Афіна" узялася Держфінпослуг (ДФП). У перших числах лютого 2007 року фахівці відповідного департаменту ДФП провели перевірку діяльності кредитної спілки. На підставі результатів була припинена дія ліцензії на здійснення діяльності з видачі кредитів за рахунок залучених коштів, а потім КС "Афіна" була взагалі виключена з Держреєстру фінансових установ. Це означало, що ні приймати внески, ні видавати кредити кредитна спілка відтепер не могла.
Правда, у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб кредитна спілка залишилася. Тому керівництво "Афіни" продовжило залучати кошти громадян, але у вигляді додаткових пайових внесків, і боротися проти кримінальних справ, які порушувалися проти посадових осіб за ст. 202 (здійснення операцій небанківською фінансовою установою без державної реєстрації, сполучене з одержанням доходу у великих розмірах), ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем), ст. 366 (службова підробка).
Що залишилося?
Виникає ключове питання: яке майно залишилося в спілок-банкрутів і чи можна його швидко реалізувати для розрахунків із вкладниками. У КС "Афіна" власності не виявилося. Крім установчого договору і протоколу перших зборів, всі інші документи, що оповідають про життєдіяльність КС "Афіна", виявилися сфальсифікованими.
Перевірка фінансово-господарської діяльності кредитної спілки, що завершилася в березні цього року, зафіксувала величезне число грубих порушень касової дисципліни на загальну суму до мільйона гривень. Цікаво, що серед позичальників кредитної спілки, що вирішили "забути" про свої борги перед "Афіною", виявилося дуже багато відомих у місті людей, зокрема, депутати міської Ради, співробітники правоохоронних органів, а також сам колишній голова правління Хилимончук і...голова КС "Південна Пальміра" Загускін.
На 28 червня призначені чергові загальні збори членів КС "Афіна". За словами нового голови Володимира Бодрова, вкладникам прийдеться вирішувати одне-єдине питання: продовжувати боротися за життя кредитної спілки чи повісити на її дверях великий комірний замок і розбігтися на всі чотири сторони. Адже грошей на виплати по внесках поки немає.
Одна надія - на суд. Незабаром він буде розглядати кримінальну справу за звинуваченням пана Хилимончука в службовій підробці. А КС "Афіна" готує позовну заяву до Держфінпослуг, вважаючи вагомим внесок цієї державної структури в сформовану ситуацію.
Активно судяться і вкладники КС "Південна Пальміра". Правда, кримінальна справа відносно Загускіна розсипалася. Спочатку Приморський районний суд визнав його невинним по пред'явлених обвинуваченнях, а потім обласна апеляційна інстанція підтвердила цей вердикт... на підставі того, що прокуратура спізнилася на один день із подачею апеляційної скарги. Сьогодні претензії до КС "Південна Пальміра" пред'явила податкова, вкладники сподіваються, що їх залучать як третіх осіб. Даремно, схоже, сподіваються.
Також члени КС "Південна Пальміра", що поміняли за півтора року митарств не одного адвоката, готуються до судового розгляду із ЗАТ "Страхова компанія "Україна". Правда, шанси їх неочевидні - вони-то стороною страхового договору не є.
На цьому можна було б поставити крапку. От тільки шоу із кредитними спілками триває. На початку січня нинішнього року був затриманий голова правління одеської КС "Козацька" Валерій Пермінов. Його звинувачують у розкраданні коштів кредитної спілки. 20 березня відбулися позачергові збори вкладників "Козацької". Порядок денний тривіальний: як зберегти життєздатність кредитної спілки і захистити свої заощадження...
Віддайте вкладене
Що робити якщо КС не віддає внески?
- Звернутися зі скаргою в Держфінпослуг і домогтися проведення перевірки КС
- Довідатися результати
- Написати заяву в міліцію у випадку, якщо є підстави підозрювати керівництво КС у шахрайстві
- Якщо ухвалено рішення про ліквідацію КС (за рішенням Держфінпослуг або спілки) - довідатися координати членів ліквідаційної комісії (ліквідатора)
- «Виловити» у ЗМІ оголошення про те, що КС припинила свою діяльність - з порядком пред'явлення вимог кредиторів
- Через 2 місяці після розміщення оголошення подати ліквідаторові свої вимоги про повернення внеску
Що можуть виплатити?
- Якщо КС платоспроможна, у першу чергу розраховуються з її співробітниками і ліквідатором, а в другу - із вкладниками спілки.
- Якщо в КС багато позичальників і ліквідаторові вдалося стягнути з них заборгованість, можна також розраховувати на виплати
- Якщо є страховка внеску, можна написати заяву в страхову компанію
- Якщо КС неплатоспроможна й у неї немає майна, вкладники, як правило, залишаються, ні з чим
ОТЖЕ: Перш ніж довіряти гроші КС, що рекламує дивно високі ставки по внесках і працює менше року на ринку, варто сто разів подумати. Такі внески іноді неможливо повернути.
Олег Суслов
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас