Експерти ООН: Ціни на продовольство не стримати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти ООН: Ціни на продовольство не стримати

Казна та Політика
199
Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) провели спільні досліджень цін у період з 2008 по 2017 рік.
Результати його сумні - авторитетні експерти прийшли до висновку, що в найближче десятиліття у світі відбудеться різкий стрибок цін на продовольчі товари, повідомляє ІТАР-ТАРС.
“У майбутньому десятилітті ціни на продовольчі товари будуть вищими від середніх цін на продовольство минулого десятиліття, - говориться в доповіді, представленій у паризькій штаб-квартирі ОЕСР на спільній прес-конференції. - На цьому тлі варто очікувати безпрецедентного зростання цін майже на всі сільськогосподарські товари”.
Відповідно до попередніх підрахунків, свинина і яловичина піднімуться в ціні на 20%, цукор - на 30%, зернові, кукурудза і порошкове знежирене молоко - на 40-60%. У цей же період ціни на вершкове масло зростуть на 60%, а на рослинну олію - більш ніж на 80%.
Експерти пояснюють зліт цін на зернові в 2005-2006 роках несприятливими погодними умовами в основних зернових регіонах планети, а також збільшенням цін на паливо.
У середньостроковій перспективі, відповідно до оцінки експертів ФАО, необхідно приділяти найсерйознішу увагу розвитку сільськогосподарського сектора. "Уперше за 25 років з'явився фундаментальний економічний стимул (високі ціни) для розвитку сільського господарства”, - відзначають аналітики.
ФАО рекомендує урядам для цього ширше використовувати державні інвестиції. Варто також створити гарні умови для приватних інвестицій у сільське господарство, а також забезпечити належний захист найбільш уразливим верствам населення.
Спільна доповідь на дану тему підготовлена у контексті заклопотаності продовольчою безпекою та у зв'язку з “голодними бунтами”, що прокотилися по різних країнах Африки, Азії і Карибського басейну.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас