ФРС може підвищити ставки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФРС може підвищити ставки

Валюта
311
Деякі члени Федеральної резервної системи США сьогодні висловили припущення, що інфляційні процеси найближчим часом змусять цю структуру підвищити процентну ставку по кредитах комерційним банкам.
Один зі членів ФРС Ричард Фішер учора заявив, що центральний банк США готовий до підвищення ключових процентних ставок у випадку, якщо інфляційні очікування громадян країни виростуть. На думку Фішера, ставки можуть бути підвищені навіть незважаючи на уповільнення економіки, і це може бути зроблено в найближчому часі. До цього ФРС займався тільки зниженням ставок тому, що економіка США активно сповільнювалася, а криза на ринку іпотеки привела до того, що найбільші фінансові організації США зазнали серйозних збитків і були змушені списувати безнадійні борги. Кредитний ринок завмер, і зниження ставок поки не допомагали банкам.
Два інші члени ФРС - Гарі Стерн і Томас Хоїніг у травні вже висловлювали свої побоювання відносно прискорюваних споживчих цін. Необхідно також відмітити, що Фішер на минулих засіданнях був єдиним членом ФРС, що 3 рази був проти зниження процентних ставок, виступаючи за менш агресивне зниження або за підтримку їх на колишньому рівні.
Тепер експерти починають говорити про те, що економіка США затиснута в кризу із двох боків. З одного боку звична уже криза банківської сфери, коли багато великих компаній проводять скорочення штатів через те, що не можуть перенести списання боргів і відсутності обороту на фінансовому ринку. Цей процес тягнеться вже досить давно, і поки американська економіка не може переломити цю тенденцію.
Але з іншого боку в країні через нестабільність на фондовому ринку поступово почала розвиватися сильна інфляція. Інвестори вже не хочуть вкладати кошти в акції та інвестиційні фонди в раніше навіть дуже стабільних компаніях. При цьому єдиним шляхом зберегти кошти в цих умовах стає покупка товарів типу комодітіз. Це й підстьобнуло світові і внутрішньоамериканські ціни на нафту та інші товари. За останні кілька місяців у США почала розкручуватися інфляція. Для боротьби з нею треба тримати процентну ставку по кредитах на високому рівні, а роблячи це ФРС прирікає фондові ринки на падіння і застій.
Ці заяви представники ФРС зробили напередодні виходу сьогоднішніх даних щодо переглянутих значень ВВП США в першому кварталі поточного року. Аналітики висловлюють думку, що зростання американської економіки в річному обчисленні склало 0,9% проти раніше заявлених 0,6%. Основною причиною зростання економіки, вважають фахівці, стало збільшення експорту і супутнє йому зменшення торговельного дефіциту, викликане ослабленням національної валюти - долара. Дані щодо переглянутих значень ВВП, від яких буде дуже багато залежати, виходять о 17:30 за Києвом.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас