У Кабміну відсудили пільги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Кабміну відсудили пільги

Казна та Політика
427
Учора Конституційний суд повідомив про незаконність скасування низки соціальних норм і скорочення фінансування суддів бюджетом на 2008 рік. Таким чином, втратили законну силу зміни до бюджету і його податкові норми, що діють із 1 січня. Втім, Верховна рада в минулу п'ятницю встигла прийняти новий закон з нинішніми податковими ставками. У Мінфіні говорять, що від підписання президентом Віктором Ющенком цього закону буде залежати, чи знизяться податкові надходження в бюджет.
Конституційний суд (КС) оприлюднив рішення №10-рп від 22 травня по конституційному зверненні Верховного суду (ВР) і 101 депутата Верховної ради. ВР вимагав визнати такими, що не відповідають Конституції, норми закону "Про держбюджет на 2008 рік і про внесення змін у деякі законодавчі акти" про скорочення фінансування діючих суддів, суддів у відставці і технічних співробітниках судів, а також про скасування виділення безкоштовного житла і пільг із плати за проїзд і послуги ЖКГ. Депутати вимагали визнати незаконною практику зміни бюджетом інших соціальних і податкових законів.
Як й очікувалося, більшість норм, які оскаржувалися, судді КС визнали неконституційними і скасували, зокрема, право Кабміну визначати максимальний обсяг довічного утримання суддів не вище 10 тис. грн і рівня оплати їхньої праці - не менше 80% від окладу голови суду. Також були скасовані норми, якими з 1 січня змінювалися податкове законодавство і розміри соціальних виплат. З 2002 року КС вшосте виносить аналогічне рішення. "Сподіваюся, Верховна рада нарешті зрозуміє, що не можна увесь час робити всупереч рішенням Конституційного суду", - заявив суддя КС Дмитро Лилак. За його словами, ст. 22 Конституції не дозволяє скасовувати тільки права і гарантії, закріплені в Конституції, інші можна скасовувати, але не звужувати.
У Верховному суді сказали, що повідомити про свої подальші дії зможуть тільки після оприлюднення офіційної позиції Кабміну. "Верховний суд перебуває в такому становищі, що може тільки оборонятися від незаконних актів, тому нападати ні на кого не буде. Поки ми ставимо трикрапку і займаємо вичікувальну позицію", - пояснив заступник керівника апарата ВР-начальник правового управління Микола Хавронюк.
Учора в Кабміні рішення КС не коментували, але на минулому тижні уряд подав у Верховну раду законопроект "Про внесення змін у деякі законодавчі акти", яким всі податкові норми були винесені з бюджету (зокрема, по ставках податку на земельні ділянки, акцизного збору на тютюнові вироби, етиловий спирт та алкогольні напої). У п'ятницю цей документ підтримали 228 депутатів у першому читанні й у цілому. У Мінфіні на запит не відповіли, але джерело повідомило, що платники податків одержать підстави платити в бюджет за торішніми ставками, якщо президент не підпише закон.
У секретаріаті президента (СП) заявили, що закон надійшов до них 26 травня о 8 ранку, а президент Віктор Ющенко напередодні вилетів у Канаду з офіційним візитом. Співрозмовник у СП не зміг спрогнозувати, чи підпише глава держави цей документ. "Ми підготували аналітичну записку, тому що в законі не всі норми ідентичні з наявними в бюджеті, наприклад, є зміни в Земельний кодекс. Тому він прочитає і прийме рішення", - додало джерело. Віктор Ющенко повернеться в Україну 29 травня.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас